Må man træne når man er syg? Sygdom og træning

 In Ikke kategoriseret

Det kører bare skide godt med træningen, du er “on fire”, du bliver stærkere, motivationen er på det højeste, men så sker det ….. Du vågner, du har hovedpine, snot i hele ansigtet, ondt i halsen og måske det der er værre. Det første der går gennem dit hoved er:

Må man træne når man er syg?

Du overvejer det stadig, det er bare en lille forkølelse, så slemt er det jo heller ikke? Er jeg i virkeligheden “syg nok”? Eller skal det bare svedes ud?

Det kan være fristende at tage afsted til træning, specielt hvis du er inde i en periode hvor det virkelig bare kører. Men når kroppen ikke er rask arbejder den i forvejen på højtryk for at blive rask, så hvis du presser den yderligere med træning kan det måske endda forværre tingene.

må man træne når man er sygEn anden ting i træning ved sygdom er det moralske aspekt. Du risikerer at smitte andre omkring dig, i samme omfang som du ville smitte dine kollegaer hvis du går syg på job – heller ikke en god ide?

Mangler du et god træningsprogram til træning? Find et træningsprogram her

Hvor syg er du?

Det er dog værd at tilføje at man heller ikke skal bruge hver en mulighed for at undgå træning. Har man lidt begyndende hovedpine, eller føler man sig træt og uoplagt kan man let være tilbøjelig for at undgå træningen. Men er det symptomer som dette, hvor der ikke er en decideret smitterisiko, er der intet i vejen for at prøve en træning af, og gider kroppen slet ikke og samarbejde, kan man altid stoppe.

Det gælder om at mærke efter, det kan måske være svært, men kroppen skal nok sige fra hvis det er helt umuligt.

Kan Kosttilskud hjælpe på sygdom?

Kan man selv gøre noget aktivt for at blive hurtigt rask igen? Der er de gamle husråd, som ingefær, hvidløg og lignende, der efter sigende skulle hjælpe på immunsystem, alt efter hvad du fejler er det dog svært at sige om det skulle have en gavnlig effekt – Men tro kan helt sikkert også hele 😉

Ligeledes kan C-vitamin også have en effekt på at nedsætte varigheden af en forkølelse på 8-14% – hvilket i praksis måske ville svare til at du er frisk en halv dag tidligere, end du ellers ville være. (de brugte mellem 200 – 2000 mg C-vitamin)

kilde: Examine

Hvad gør du hvis du bliver syg? 

Bliv hjemme, få massere af hvile og søvn for at komme tilbage i tip top stand igen. Indtag extra væske under et sygdomsforløb.

Stop med at stresse over de manglende resultater du evt. vil støde ind i, under en sygdom, du skal nok komme tilbage igen. Giv kroppen og immunsystemet ro til at komme på toppen igen, inden du optager træningen.

Hvordan starter du op med træning igen efter et sygdomsforløb?

Alt efter hvor syg du har været og hvor mange dage eller uger du har været væk for din træning, er det vigtigt at du starter stille og roligt op igen. Du skal ikke gå ind og træne ekstra fordi du vil indhente “det fortabte” – Sådan fungerer det ikke. Du kan ikke træne foran (eller bagud).

Start med lidt lavere intensitet (vægt/modstand) end du er vant til, og skær evt også lidt af den samlede træningsmængde. På den måde kommer du ikke til at overbelaste dit system igen. 

Se det som en slags genoptræningsforløb. Har du kun været væk for centeret i et par dage, kan du nøjes med at gøre sådan på din første træning, og så tænker jeg du er helt klar til din næste træning igen. 

Kort sagt: Brug din sunde fornuft, hvis du har været syg.

 

FAQ – Generelle spørgsmål om træning og sygdom

Er det godt at træne når man er forkølet?

Er du i slutningen af en forkølelse kan du godt starte så småt op på træningen igen. Men vær opmærksom på at det kan være svært at få luft og at du nok ikke kan præstere ligeså godt som normalt, hvis du har været forkølet.

Hvad sker der når man træner når man er syg?

Når du er syg er hele dit system på overarbejde – og i en slags stresstilstand. Træning og fysisk aktivitet er også en slags stress vi tilfører kroppen – selvom det i de fleste tilfælde er god stress, er det ikke lige når systemet er på overarbejde at det er en god idé. Så du risikere at være endnu længere om at blive frisk igen hvis du træner selvom du er syg.

Hvorfor må man ikke træne når man er forkølet?

Det må du også gerne, men tænk på smitterisikoen af de andre der måske er i træningscenteret hvis du træner i fitness. Træner du mest udenfor på egen hånd, behøves du selvfølgelig ikke at tage hensyn til andre. Men når du er syg er dit system allerede presset, og derfor er det en dårlig idé at presse det yderligere.

Er det godt at gå en tur når man er syg?

Det kan være en god idé at få noget frisk luft og noget D-vitamin fra solen hvis du har lagt indenfor i længere tid, bag nedlukket gardiner. Sålænge du går i et stille og roligt tempo, kan du sagtens tage en gåtur selvom du er syg.

Summary
Må man træne når man er syg?
Article Name
Må man træne når man er syg?
Description
Sygdom og træning - Må man træne når man er syg?
Author
Publisher Name
Gilbaks
Recent Posts

Leave a Comment

19 + 17 =

Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

online personlig træner og coaching