Hvad er bikini fitness?

Bikini fitness er en sport der går ind under ‘Fitness og Bodybuilding sporten’. I fitnesskonkurrencer er der mange forskellige kategorier, som i sporten defineres som “Klasser” og herunder er bikini fitness en af klasserne. Det er kun kvinder der kan stille op i Bikini Fitness.

Bikinifitness er det der rangeres som den “mindste” klasse. Med mindste mener jeg at man i denne klasse ikke skal have ligeså meget muskelmasse som nogle af de andre fitnessklasser.

Klasserne fordeles typisk sådan her i forhold til muskelmasse og størrelse

  1. Bodybuilding – kvinderne i denne klasse er dem der har den største muskelmasse og mindste fedtprocent.
  2. Womens Physique – kvinder er ikke helt lige så store som i bodybuilding (men stadig store)
  3. Bodyfitness
  4. Athletic Fitness
  5. Bikini Fitness – Klassen hvor pigerne har mindst muskelmasse og en lidt højere fedtprocent er tilladt.

Det skal dog siges at denne klassefordeling er mindre klar at opdele efter muskelmasse og fedtprocent i praksis, fordi det handler nemlig også om poseringerne som pigerne laver. I praksis kan en kvinder der stiller op i bikini fitness måske være større end en der stiller op i Bodyfitness – men pga. de forskellige poseringer, som det hedder, adskiller klasserne sig fra hinanden.

Bodyfitness vs. Bikini fitness

Her ses de 4 standardposeringer fra en Bodyfitness atlet

bodyfitness vs. bikinifitness - bikini fitness poseringer

Disse poseringer er mere “efter bogen” – Hvorimod bikini fitness poseringer er lidt mere til fri fantasi. Dvs. man skal ikke stå med fingrene, i en bestemt position – men man skal være mere i bevægelse, og det kan være svært at gøre i denne klasse, for det skal heller ikke være for meget, så man ligner en dansemus på scenen.

Her ser du standardposeringer for en Bikini Atlet:

Bikini fitness atlet poseringer

Som sagt er de mere til fri fortolkning i bikini fitness vs. bodyfitness.

Mit navn er Marianne, og jeg er kvinden bag Gilbaks. Jeg har været i fitnessbranchen i over 8 år, og kender den ud og ind, på godt og ondt.

Jeg stillede op i min første fitnesskonkurrencen tilbage i 2012 i klassen Bikini fitness. Det var også i 2012 at bikini fitness var på programmet for allerførste gang i Danmark, så der var ikke mange af os der viste hvad kravene helt præcist var. 

Jeg fandt hurtigt ud af at fitnesskonkurrencer var noget der krævede blod, sved og tåre, og det at stille op i en konkurrence kræver års forberedning, og ikke noget der kan klares på et halvt år. Jeg vidste at jeg ville stille op igen, men næste gang skulle det ikke være bikini fitness.

I 2015 stillede jeg igen op i klassen Athletic Fitness + 165 cm. Hvor der udover formen, også bliver bedømt på præstationen herunder Chin ups, Dips og Roning. Det endte med en 3. plads til Newcomers 2015, og trods mange overvejelser valgte jeg ikke at stille op til DM som foregik 3 uger senere.


Hvad kræver det at stille op i Bikini fitness eller bodyfitness?

Lige meget hvilken af fitnessklasserne du har en drøm om at stille op i så kommer det til at kræve en del fra dig, jeg vil her prøve at skrive lidt om hvad det kræver.

Det kræver en stor dedikation og mere tid end man lige drømmer om når man starter op på et fitness forløb.

Indenfor Fitness og Bodybuilding snakker men typisk om ‘Offseason’ og ‘Onseason’. Offseason er når der skal bygges muskler, mens Onseason er ugerne optil konkurrencen, hvor det gælder om at komme ned i fedtprocent. Hvor langt man skal ned i fedtprocent, og hvor meget muskelmasse man skal have bygget, afhænger af hvilken af klasserne du ønsker at stille op i.

Bikini fitness er det der anses for at være den “mindste” af pigernes klasse, dvs. de skal ikke have så meget muskelmasse igen, og fedtprocenten behøves ikke at være så lav igen som i Bodyfitness og Athletic Fitness. Men grænserne er flydende og der er ikke et definitivt svar på hvornår du skal stille op i den ene klasse eller den anden.

Træningsmængden bliver typisk gradvist sat op jo tættere konkurrencen kommer, og det er ikke unormalt man hører om atleter der bruger +20 timer om ugen på træning (dog skal det siges det ikke behøves at være sådan).

Maden og kosten er den anden del af et fitness konkurrence forløb og er noget som kommer til at fylde en rigtig stor del af ens liv. Jo tættere du kommer på konkurrencen jo mere restriktiv bliver man nød til at være. Madpakker skal med til sociale arrangementer, alkoholen skal lægges på hylden, og overskuddet bliver typisk mindre og mindre jo længere man kommer.

At stille op i Bikini fitness eller nogle af de andre klasser, er ikke noget man “bare gør”. Du skal højst sandsynligt leve efter en rimelig stringent kostplan af den ene eller anden art, eller i hvertfald, få holdt godt styr på kalorierne. Jo tættere man kommer på konkurrencedagen, jo mere striks og nøjagtig skal man være med sin mad og sin træning.

Hvor kan man stille op til bikini henne?

Der findes forskellige forbund man som fitnessatlet kan være medlem af. Det største forbund i DK var noget der hed DBFF – men det er lige lukket ned, hvilket er et hårdt slag for fitness branchen.

Er du naturlig atlet kan du stille op i det forbund der hedder DNFF, som er et forbund for fitness atlet der er naturlige. Og ja det betyder atleter der ikke tager steroider eller “krudter” sig, fordi den slags sager er der rigtig meget af i fitnessmiljøet OGSÅ i bikinifitness. Selvom det slet ikke er nødvendigt for at stille op i denne klasse er der alligevel mange der gør det, fordi tålmodigheden kommer på prøve.

Så findes der også en anden konkurrence i DK der hedder Iron rebel, hvor du også kan stille op i bikini fitness eller end af de andre fitness konkurrencer.

Du kan selvfølgelig også komme til udlandet hvis du er rigtig god – og der findes der endnu flere muligheder.

LÆS OGSÅ: Find et godt styrketræningsprogram

 

Hvad spiser man som bikini fitness atlet?

som jeg nævnte tidligere deles forløbet typisk op i Off-season og On-season. Alt efter hvor Striks en coach du har, kan du spise mere eller mindre normalt i din offseason, sålænge du får nok protein, træner osv.

Når du kommer til Onseason perioden eller diæt perioden som andre kalder det, skal du gå noget mere præcis til værks. Man kan i princippet spise hvad man vil, sålænge det passer med ens kalorier. Men jo længere i diætperioden du kommer handler det om at vælge selv grøntsager med så få kalorier i, og protein med meget lidt fedt.

 

LÆS OGSÅ: Find den rette kostplan til dig !

Et eksempel kunne fx være at man starter på en diæt med 2000 kcal – jo tættere konkurrencen kommer, jo længere ned i kalorier går du, og ender måske på at skulle følge en kostplan på 1500 kcal. eller endda en kostplan på 1200 kcal. Eller længere i nogle tilfælde.

Bikini fitness coach – Hvordan finder du den rette træner?

Dette er et godt spørgsmål. Men find ud af hvad der vigtigt for dig! Er det at du er i nærheden af din coach er det super dumt at vælge en i Nordjylland hvis du bor på Sjælland. Fordi så kan du ikke bare lige smutte forbi hver uge og vende dine tanker – Afstand er essentielt hvis du har behov for at mødes ofte. Har du ikke dette behov for fysisk kontakt er det selvfølgelig ligemeget.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en Flad mave

En anden ting er erfaring – og ikke mindst hvilken erfaring? Har du en mandlig coach kan den person måske ikke hjælpe dig super meget med poseringer hvilke sko der er flotte, osv. Men derfor kan personen selvfølgelig godt hjælpe dig med din kost og din træning. Så igen hvad er vigtigt for dig.

En sidste ting er coachens holding til ulovlige hjælpemidler. Som jeg skrev tidligere, der er ultra meget af dette i omløb i fitnessmiljøet, så hvis du ikke er klar til at blive presset til at gøre noget du ikke har lyst til, så spørg lige om coachens holding til dette inden i starter. Super vigtigt.

 

Så til sidst – du skal selvfølgelig stille op hvis du træner du elsker at træne og du har et brændende ønske om at se hvor langt du kan presse dig selv. Men gør det ikke hvis du kun vil se ud som alle de flotte bikini atleter – fordi den krop er kun til låns.

Summary
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
4.5 based on 6 votes
Brand Name
Gilbaks
Product Name
Bikini fitness - Hvad kræver det, og hvordan vælger du en coach?
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

0