fbpx

Sund kostplan til Vægttab

 In Kost

Kostplaner ultra populære. Om de er sunde og en god idé kan altid diskuteres. Men hvis du VIL følge en, så ta’ da at gøre det på en så sund og holdbar måde som overhovedet muligt.

I dette indlæg skal vi kigge på hvad der gør en kostplan sund og hvordan du finder den rette plan der passer lige præcist til dig og dit behov.

En sund kostplan skal indeholde kostrådene

De 10 kostråd som er udsted af Sundhedsstyrelsen skal gerne være grundstene i en hver kost, hvad enten du følger en plan eller ej. Hvis du har glemt de 10 kostråd, så kommer de her:

De 10 kostråd er: 

 • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 • Spis frugt og mange grøntsager
 • Spis mere fisk
 • Vælg fuldkorn
 • Vælg magert kød og kødpålæg
 • Vælg magre mejeriprodukter
 • Spis mindre mættet fedt
 • Spis mad med mindre salt
 • Spis mindre tilsat sukker
 • Drik vand

Så når du skal vælge en kostplan, skal du gerne tænke disse elementer ind i din kost. Selve kostrådet om at være fysisk aktiv har ikke så meget at gøre med en decideret plan – men derfor er det jo stadig et meget godt råd ikk 😉 ?

Sådan vælger du den rigtige kostplan til dig !

Det værste du kan gøre når du vælge din plan er at være alt for restriktiv – altså skære for lidt ned i dine kalorier. Lad os kigge på hvordan du vælger den rigtig plan, så du kan opnå et vægttab på en sund og holdbar metode.

 1. Først finder du ligevægtindtag! Det kan du gøre ved at bruge en kalorieberegner, som denne
 2. Når du har fundet dit ligevægtsindtag kan du gå optil 1000 kcal. under dette. Dvs. hvis dit ligevægtsindtag er på 2500 kcal, kan du vælge en kostplan på 1500 kcal – men helst ikke lavere end dette.
 3. Spis efter planen i minimum 14 dage inden du kan vurdere om det virker eller ej for dig. Taber du dig i et passende tempo kan du jo passende fortsætte.
 4. Taber du dig ikke, skal du være opmærksom på om du måske har overvurderet dit aktivitetsniveau, og måske ikke er så aktiv som du selv tror. Du kan derfor med fordel vælge en kostplan på et lavere kalorieindtag.

 

 

Hvad sker der ved at gå for langt ned.i kalorier?

Vælger du en kostplan på mere end 1000 kcal. underskud om dagen, bliver vægttabet alt for voldsomt og du risikerer at miste for meget muskelmasse. Når du er i en vægttabsperiode, handler det om at holde på så meget af din muskelmasse som overhovedet muligt! – og det gør du ikke ved at gå for agressiv til værks. Derudover er det hverken sundt eller visuelt flot at miste muskelmasse. Så bevar så meget som du kan. Derudover er det heller ikke særlig realistisk at gå for langt ned i kalorier. Fordi man bliver for sulten og falder typisk i på et tidspunkt.

 

Hvilken kostplan skal du vælge hvis du ønsker en der er sund og som giver et vægttab?

Får at du opnår et vægttab på en sund måde, gælder det om at finde en metode der er holdbar. Hvis du fx går alt for aggressivt til værks er det ikke holdbart, og heller ikke særlig sundt i længden, hvis du ligger i et alt for stort kalorieunderskud over længere tid.

Disse forskellige planer sikrer dig et sundt vægttab og så indeholder de selvfølgelig sundhedsstyrelsen 10 kostråd.

kostplaner - find en gratis kostplan

kostplaner gratis - kostplan

kostplaner til vægttab

Vælg den plan der passer med et kalorieunderskud på de 500-1000 kcal. om dagen. ikke over.

 

Kan man tabe sig et kilo om ugen på en sund måde?

En god tommelfingerregel for et sundt vægttab er at du kan tabe dig 1 % af din vægt om ugen, uden at det kommer til at gå ud over din energi og din muskelmasse. Så hvis du vejer 100 kg kan du sagtens tabe dig 1 kilo om ugen. Men i takt med at du kommer til at veje mindre og mindre skal du nok ikke satse på at kunne blive ved med at tabe dig et kilo om ugen. Hvis du derimod har en startvægt på 70 kg, er et vægttab på 700 gram måske mere realistisk for dig. Du skal derudover også huske at i starten ryger der en masse væske, som kommer udover den ene %.

 

 

Download planen gratis her:

Marianne Gilbak

Marianne Gilbak

Denne artikel er udarbejdet af Marianne Gilbak, fitnessekspert og personlig træner, med mere end 10 års erfaring i branchen, og et CV større end de fleste. Hvis du har spørgsmål til denne  kostplan til vægttab er du velkommen til at smide en kommentar.

Summary
Sund kostplan til vægttab
Article Name
Sund kostplan til vægttab
Description
Her finder du flere sunde kostplaner
Author
Publisher Name
Gilbaks
Recommended Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.