fbpx

Bedste sødemiddel – Find det der smager bedst

 In Kost

Vil du gerne spare på kalorierne fra sukker eller har du diabetes, kan sødemiddel være super smart og nemt at gå til. I denne artikel vil jeg komme med mine sødemiddels favoritter, alt efter om du skal bruge sødemidler til bagning, din mad eller bare gerne vil spice din hverdagsmad op.

Læs også: Er sødemidler farlige?

Sødemidler i stedet for hvidt sukker

Det er ikke helt ligemeget hvilket sødemiddel du bruger – det kommer nemlig an på formålet, hvis du gerne vil være lidt økonomisk. For ligemeget hvilken sukkererstatning du vælger er disse dyrere end almindelig hvidt sukker, som du kan få for ca. 10 kg for et kilo. Derfor vil jeg i denne guide præsentere dig for nogle forskellige erstatningsmuligheder og hvornår de er gode at bruge, så det bliver så økonomisk som overhovedet muligt.

Sukrin

Sukrin er det sødemiddel der minder mest om almindelig hvidt sukker. Sukrin er et sødemiddel der kommer fra sukkeralkoholen: Eritritol. Der er ingen kalorier eller kulhydrater i Sukrin, så du kan roligt tilsætte det til din mad uden at det påvirker dit blodsukker eller øger kalorierne. Derudover kommer sukrin også i forskellige varianter. Der findes en almindelig Sukrin som svarer til hvidt sukker, så findes der også en Sukrin Melis som er et alternativ til flormelis, og en Sukrin Gold som er en erstatning til Puddersukker eller brun farin.

Find Sukrin HER

Hvornår bruger man Sukrin?

Du kan bruge Sukrin til der hvor du ellers ville have brugt hvidt sukker, fx bagning, ovenpå dine havregryn, eller hvis du ellers vil forsøde din mad eller drikkevare.

Stevia

Stevia er et sødemiddel fra Steviaplanten. Det er derfor blevet markedsført som et “naturligt” sødemiddel. MEN bare fordi noget er naturligt er det ikke sundere, eller bedre. Stevia som sødemiddel er en ekstrakt fra planten. Der er ingen kalorier i Stevia så ligesom Sukrin kan du også sagtens bruge det uden at det påvirker dit samlede kalorieindtag. 

Det har dog en lidt specielt smag som alle ikke helt kan forene sig med. Det smager nemlig lidt lakridsagtig, så er du slet ikke til lakrids er steviasødemiddel måske ikke det rigtige valg.

Hvornår bruger man Stevia?

Du kan ligesom med sukrin bruge Stevia til alt hvor du ville have brugt almindeligt sukker. Der findes dog forskellige slags Steviasødemidler, hvor nogle søder mere end andre. 

Perfect Sød fra Easis

Perfect fit eller perfect sød fra Easis er et flydende sødemiddel. Perfect sød egner sig derfor ikke som sukkererstatning til dine havregryn eller hvor du ellers gerne vil drysse sukker ud over noget. Det søder ca. 8 gange mere end almindeligt hvidt sukker, så du skal ikke bruge mange dråber til at søde din mad. Men selvom du med dette sødemiddel ikke får den knasende effekt som nogle af de andre sukkererstatninger giver dig, er det dog vær at vælge pga. prisen. Det koster nemlig kun omkring 30-40 kr for en bøtte, som godt kan holde i et godt langt stykke tid.

Hvornår bruger man Perfect sød?

Perfect sød kan du bruge til bagværk og alt muligt flydende mad. Fx hvis du vil forsøde din smootie med et par dråber, proteinpandekager eller andet bagværk.

Palmesukker

Palmesukekr er kokospalmesukker er IKKE en direkte sukkererstatning som de andre sødemidler på listen her. Palme sukker indeholder ligeså mange kalorier som almindelig sukker indeholder – ca 400 kcal pr 100 g. Det har dog et lavere glykemæsk index hvorfor nogle tror det er “sundere”. Men medmindre du er diabetiker er det ikke nogle fordel i forhold til et vægttabsmæssigt perspektiv. Om du så vælger det fordi du syntes det smager godt er en helt anden sag – men i forhold til vægttab er det ikke det bedste valg.

Hvornår bruger man Palmesukker?

Du kan bruge palmesukker i andet bagværk hvor du normalt bruger hvidt sukker eller brun farin.

Agavesirup

Agavesirup er ikke som sådan et sødemiddel, men et naturligt sukkerstof. Det indeholder 300 kcal pr 100 gram, som er lidt mindre en almindeligt hvidt sukker, som indehodler 400 kcal. pr 100 gram. Det skal så siges at det søder lidt mere end hvidt sukker, hvorfor du sikkert kan nøjes med lidt mindre og dermed spare lidt kalorier. Dog med fokus på lidt ! Du skal igen vælge agavesirup hvis du er fuldstændig forelsker i smagen, men hvis det er fordi du vil spare på kalorierne findes der bedre alternativer.

Hvornår bruger man Agavesirup?

Du kan bruge det i de opskrifter du normalt bruger sukker og vil søde din mad – eller som topping på din skyr eller andre sunde mellemmåltider, men husk hvis du bruger det hvor du normalt ikke ville have brugt noget sparer du ingenting.

 

Nu er du blevet præsenteret for de forskellige sødemidler eller erstatninger for sukker du kan bruge hvis du vil spare på kalorierne. Men hvilken af disse vil jeg anbefale hvis vi kigger i forhold til pris, smag og anvendelse – det kommer vi til nu.

Det bedste sødemiddel som erstatning for sukker

Hvis du udelukkende går efter smagen, og du vil finde noget der minder så meget om almindeligt sukker som overhovedet muligt, vil jeg til enhver tid Bedste sødemiddel - sukrin sødemidleranbefale dig at vælge sødemidlet sukrin.

Du kan bruge det ligemeget om det er til drys på din mad, i dine smooties eller andet bagværk hvis du fx skal lave sunde kager eller lignende.

Der er kun en udfordring med dette sødemiddel og det er prisen. Du skal regne med ca. 130-150 kr pr kilo.

Find Sukrin HER

Det bedste Sødemiddel til bagning

Så hvis du ligesom mig også gerne vil spare nogle penge hvor man kan, så vil jeg også tage et kig på sødemidlet fra Easis; Pefect sød. Ja du kan ikke bruge det i de situationer hvor du skal drysse sukker på din mad. Men i situationer hvor du skal tilføje lidt sødme til din skyr, din Smootie eller andet flydende kan du sagtens bruge dette sødemiddel i stedet bedste sødemiddel til bagning for sukrin. Så sparer du i hverfald nogle penge i de situationer.

Find Perfect Sød her

 

HVEM STÅR BAG DENNE ARTIKEL

Mit navn er Marianne. Jeg er Personlig træner og fitness ekspert med mere end 10 års erfaring i branchen. Jeg laver ikke bare hurtige artikler for at få likes, men går i dybden så du får reel værdi af at læse dem. Har du et emne jeg skal tage op, er du velkommen til at tage kontakt.

Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

Gratis kostplan