Bedste sødemiddel – Find den bedste erstatning for sukker

 In Kosttilskud

indlægget indeholder reklame igennem affiliate links til samarbejdspartnere

Vil du gerne spare på kalorierne fra sukker eller har du diabetes, kan sødemiddel være super smart og nemt at gå til. I denne artikel vil jeg komme med mine sødemiddels favoritter og hvilket sødemiddel der er det bedste – til prisen. Alt efter om du skal bruge sødemidler til bagning, drysse det over din mad eller bare gerne vil spice din hverdagsmad op, findes der forskellige varianter du kan vælge.

Bedste Sukker-Erstatning

Pris fra 49 ,-

Billigste sødemiddel

Flydende Perfect Sød

Pris fra 36 ,-

Sukrin Gold

Erstatning for Brun farin

Stevia

Stevia

Måske du har stødt på påstanden om at Sødemidler kan være farlige, men det er blev undersøgt op til flere gange, at det er helt ufarligt for mennesker i de doser vi kan indtage.

Se fx denne undersøge, der går igennem sødemidler i detaljer, eller læs min anden artikel der omhandler lige præcis dette emne.

Læs også: Er sødemidler farlige?

Sødemidler i stedet for hvidt sukker

Det er ikke helt ligemeget hvilket sødemiddel du bruger – det kommer nemlig an på formålet, hvis du gerne vil være lidt økonomisk. For ligemeget hvilken sukkererstatning du vælger er disse dyrere end almindelig hvidt sukker, som du kan få for ca. 10 kg for et kilo. Derfor vil jeg i denne guide præsentere dig for nogle forskellige erstatningsmuligheder og hvornår de er gode at bruge, så det bliver så økonomisk som overhovedet muligt.

Sukrin

Sukrin er det sødemiddel der minder mest om almindelig hvidt sukker. Sukrin er et sødemiddel der kommer fra sukkeralkoholen: Eritritol. Der er ingen kalorier eller kulhydrater i Sukrin, så du kan roligt tilsætte det til din mad uden at det påvirker dit blodsukker eller øger kalorierne. Derudover kommer sukrin også i forskellige varianter.

Der findes en almindelig Sukrin som svarer til hvidt sukker, det kan du fx bruge hvis du skal drysse noget sødt på dine havregryn eller lign.

Så findes der også en Sukrin Melis som er et alternativ til flormelis. Sukrin melis kan du bruge hvis du godt lide at bage sukkerfri kager eller andet bagværk hvor du skal bruge en erstatning for sukker.

Sukrin Gold skal forestille en erstatning til Puddersukker eller Brun farin. Den har lidt dybere smag, og efter min mening et rigtig godt valg, hvis du søger noget lidt mere spændende end almindelig hvid sukker.

Hvornår bruger man Sukrin?

Du kan bruge Sukrin til der hvor du ellers ville have brugt hvidt sukker, fx bagning, ovenpå dine havregryn, eller hvis du ellers vil forsøde din mad eller drikkevare.

Hvor meget søder Sukrin?

Sukrin søder næsten ligeså meget som almindeligt sukker. Så hvis der står du skal bruge 100 g sukker, kan du sagtens erstatte dette med 100 g sukrin. (gælder almindelig sukrin)

Sukrin er måske et af de sødemidler der minder mest om almindelig sukker. Så er du lidt grænsen med dine sukker erstatninger, vil jeg helt klart anbefale dette. Det koster dog mellem 60-80 g pr 500 g. Det er det eneste minus.

Stevia

Stevia er et sødemiddel fra Steviaplanten. Det er en sukkeralkohol ved navn Erythritol, uden kalorier. Pga. det stammer fra en plante, er Stevia blevet markedsført som et “naturligt” sødemiddel. MEN bare fordi noget er naturligt er det ikke nødvendigvis sundere, eller bedre.

Stevia som sødemiddel er en ekstrakt fra planten. Der er ingen kalorier i Stevia, så ligesom Sukrin kan du også sagtens bruge det uden at det påvirker dit samlede kalorieindtag.

Det har dog en lidt specielt smag som alle ikke helt kan forene sig med. Det smager nemlig lidt lakridsagtig, så er du slet ikke til lakrids er steviasødemiddel måske ikke det rigtige valg.

Hvornår bruger man Stevia?

Du kan ligesom med sukrin bruge Stevia til alt hvor du ville have brugt almindeligt sukker. Der findes dog forskellige slags Steviasødemidler, så hold øje med hvor meget de søder. Den stevia der er præsenteret herover søde 5 x mere end almindelig sukker. Så hold lige øje inden du drysser det i kaffen.

 

Perfect Sød fra Easis

Perfect sød fra Easis er et flydende sødemiddel. Perfect sød egner sig derfor ikke som sukkererstatning til dine havregryn, eller hvor du ellers gerne vil drysse sukker ud over noget. Det søder ca. 8 gange mere end almindeligt hvidt sukker, så du skal ikke bruge mange dråber til at søde din mad. Men selvom du med dette sødemiddel ikke får den knasende effekt som nogle af de andre sukkererstatninger giver dig, er det dog vær at vælge pga. prisen. Det koster nemlig kun omkring 30-40 kr for en bøtte, som godt kan holde i et godt langt stykke tid.

Du kan få perfect sød i en “normal” udgave, hvor den kun giver sødme smag, men den findes også i en stevia udgave, hvor den lakrids-agtige smag fra steviaplanten kan smage igennem.

Hvornår bruger man Perfect sød?

Perfect sød kan du bruge til bagværk, og din mad. Du kan fx bruge den i en smoothie med et par dråber, proteinpandekager eller andet sukkerfri bagværk.

Palmesukker

Palmesukker er kokospalmesukker er IKKE en direkte sukkererstatning som de andre sødemidler på listen her. Palmesukker indeholder ligeså mange kalorier som almindelig sukker indeholder – ca 400 kcal pr 100 g. Det har dog et lavere glykemæsk index, hvorfor man kan forveksle det som “sundere”. Men medmindre du er diabetiker er det ikke nogle fordel i forhold til et vægttabsmæssigt perspektiv. Om du så vælger det fordi du syntes det smager godt, er en helt anden sag – men i forhold til vægttab er det ikke det bedste valg.

Hvornår bruger man Palmesukker?

Du kan bruge palmesukker i andet bagværk hvor du normalt bruger hvidt sukker eller brun farin.

Agavesirup

Agavesirup er som sådan heller ikke et sødemiddel, men et naturligt sukkerstof. Der er dog mange der bruger det som erstatning for hvidt sukker, hvorfor det er med på denne liste.

Det indeholder 300 kcal pr 100 gram, som er lidt mindre en almindeligt hvidt sukker, som indeholder 400 kcal. pr 100 gram. Det skal så siges at det søder lidt mere end hvidt sukker, hvorfor du sikkert kan nøjes med lidt mindre og dermed spare lidt kalorier. Dog med fokus på lidt ! Du skal igen vælge agavesirup hvis du er fuldstændig forelsket i smagen, men hvis det er fordi du vil spare på kalorierne findes der bedre alternativer. Fx de tidligere omtalte på listen.

Hvornår bruger man Agavesirup?

Du kan bruge det i de opskrifter du normalt bruger sukker og vil søde din mad – eller som topping på din skyr eller andre sunde mellemmåltider, men husk hvis du bruger det hvor du normalt ikke ville have brugt noget sparer du ingenting.

Birkesød

Birkesød består af sødemidlet xylitol. Det udvindes fra Birkebak og er syntetisk fremstillet. Det indeholder 40 % mindre kalorier end almindeligt sukker, men smagen minder meget om sukker. Du kan bruge det i madlavning, bagværk og lign. Det søder ca. ligeså meget som almindeligt sukker.

 

Nu er du blevet præsenteret for de forskellige sødemidler eller sukkererstatninger du kan bruge hvis du vil spare på kalorierne. Men hvilken af disse vil jeg anbefale hvis vi kigger i forhold til pris, smag og anvendelse – det kommer vi til nu.

 

Det bedste sødemiddel i forhold til smag

Hvis du udelukkende går efter smagen, og du vil finde noget der minder så meget om almindeligt sukker som overhovedet muligt, vil jeg til enhver tid anbefale dig at vælge sødemidlet sukrin.

Du kan bruge det ligemeget om det er til drys på din mad, i dine smoothies eller andet bagværk hvis du fx skal lave sunde kager eller lignende.

Der er kun en udfordring med dette sødemiddel og det er prisen. Du skal regne med ca. 130-150 kr pr kilo.

 

 

Læs også: Det bedste proteinpulver

Sødemiddel der er bedst til prisen

Så hvis du ligesom mig også gerne vil spare nogle penge hvor man kan, så vil jeg også tage et kig på sødemidlet fra Easis; Pefect sød.

Ja du kan ikke bruge det i de situationer hvor du skal drysse sukker på din mad. Men i situationer hvor du skal tilføje lidt sødme til din skyr, din Smoothie eller andet flydende kan du sagtens bruge dette sødemiddel i stedet for sukrin. Så sparer du i hverfald nogle penge i de situationer.

Perfect sød koster omkring 35-40 kr. og en bøtte holder længe, så det kan du sagtens investere i.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sødemidler
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

bodylab-proteinpulver anmeldelsesimply-proteinbar-test