GUIDE: Disse sko skal du vælge til styrketræning

 In Træningsudstyr

Hvilke sko er gode at træne i når det er til styrketræning? Det skal vi kigge på i denne guide.

Vi er ikke bange for at investere i fitbits, pulsure, bælter og alle mulige andre gadgets der kan forbedre vores træningsresultater eller motivation. Men noget af det mest fundamentale starter helt fra bunden, nemlig vores sko ! Så hvorfor ikke også investere i et par gode træningssko ?

Tilpas skoene til din træning

Er du løber, har du helt sikkert et par løbesko, er du cykelrytter kan man ikke komme udenom et par cykelsko, men når det gælder valget af sko til styrketræning eller fitness, er det som om, at den vigtigste parametre er designet ? ?

Men vi ikke er bleg for at investere i alle mulige (måske mindre vigtige) gadgets, hvorfor ikke starte fra bunden så du har det aller bedste fundament til din styrketræning.

Behovet for de gode sko til styrketræning

Før du beslutter dig for at investere i de dyreste træningssko du kan komme i nærheden af, som fx et par vægtløftersko, så lad os kigge på hvilket behov man har ved styrketræning. Derudfra kan du bedre vurdere hvilke sko der passer til dit behov !

Behov 1: At stå fast

Gulvene i de forskellige træningscentre kan variere meget, men er der noget der kan ødelægge en god bentræning, er hvis du glider og skøjter rundt på gulvet. Gulvet i dit træningscenter kan du desværre ikke gøre så meget ved, men du kan finde en træningssko der har en god og slidstærk sål, så du ikke skrider.

Behov 2: Stabilitet

Et andet behov er at kunne stå så stabilt på gulvet som overhovedet muligt. Det gør du ved at finde en sko med så hård en sål som muligt. Derudover er det også vigtigt at skoen sidder tæt til din fod.

Behov 3: Løftet hæl eller ej?

Nu til det store spørgsmål: “Skal man træne i en sko med løftet hæl eller ej?“. Har du været i træningscenteret (og nu snakker vi inde i styrkeafdelingen og ikke på hold). Så har du helt sikkert set nogle træne i sko der minder om disse.

Træningssko - vægtløfterskoDisse kaldes vægtløftersko, og de adskiller fra andre træningssko, ved at sålen er en lille smule hævet. Specielt i øvelsen Squat er dette gavnligt, fordi det betyder det at man typisk kan squatte dybere med en løftet hæl.

Træner man styrkeløft eller vægtløftning er det et krav at man skal ned i en vis dybde, hvorfor skoene hjælper til dette.

Men en dybere squat er ikke nødvendigvis lig med mere bevægelse (Range of motion).

At kunne squatte dybt kræver at ankelleddet, knæleddet og hofteleddet kan bevæge sig. Ved at hæve hælene skal ankelleddet derfor ikke kunne bevæge sig i ligeså høj en grad som hvis man squattede uden hæl.

Så at squatte med hælene hævet giver mere bevægelse til knæleddet, men ikke nødvendigvis mere bevægelse til hofte og ankelled (Se studie). Hvorfor man ikke kan sige, at det øger ens bevægelighed hvis man kigger på alle leddene.

At squatte med løftet hæl, tillader dog at man kan holde en mere oprejst position i overkroppen, dvs. der er mindre tendens til at falde forover med ryggen.

Hvem har gavn af træningssko med løftet hæl?

Hvis du fx har rygproblemer og der ikke skal være for mange kræfter omkring rygsøljen, så kan det være relevant at vælge en sko med løftet hæl.

MEN har du derimod måske knæproblemer, er det højst sandsynligt et dårligt valg, at vælge vægtløftersko, pga. den større knævandring skoene vil skabe.

Er du vægtløfter? Ja så skal man selvfølgelig vælge et par vægtløfter sko. Men er du ikke, så er der måske nogle bedre valg.

Desuden så er det vigtigt at huske på, at øvelsen Squat,  selvfølgelig ikke er den eneste øvelse du kommer til at træne! Og der er mange øvelser hvor det at have en løftet hæl, er mindre relevant eller et direkte dårligt valg.

Fx. i Dødløft hvor det gælder om at trække stangen op fra gulvet.

Dødløft

Her er det mest fordelagtigt at have vægten på hele foden, og specielt på hælen, for at aktivere bagkæden. Hvis du laver dødløft med løftet hæl giver det 2 problematikker i forhold til dødløft:

  1. Du skal bevæge stangen i en længere bane, fordi du bliver højere med hævet hæl = hvilket betyder at du potentielt ikke kan løfte ligeså mange kilo, som hvis du stod med flad fod.
  2. Ved at løfte hælen, kommer vægten i høj grad frem på forfoden hvilket fører til mere forsideaktivering. Hvilket ikke er det der pointen i dødløft.

Derudover er der mange andre øvelser hvor det at træne med vægtløfter sko ikke har nogen fordel. Fx samtlige overkropsøvelser, Lunge, Split Squat, Maskineøvelser osv.

Mangler du et godt træningsprogram? Find et styrketræningsprogram her

Kort sagt hvornår er vægtløfter sko gode at bruge? Det er de i Squat øvelser, hvis du er vægtløfter, styrkeløfter, eller virkelig bare gerne vil Squatte tungt.

Hvilke træningssko er så gode at styrketræne i?

Nu har du en ide om hvad kravene er, for at finde et par gode træningssko, der egner sig godt til styrketræning. Lad os kigge på hvad der findes af muligheder, alt efter om du ønsker en flad træningssko eller sko med løftet hæl.

Flade træningssko fra Gorilla Wear 

Hvis du ønsker en sko der er god hele vejen rundt, dvs. den har en flad og hård sål, den får dig til at stå stabilt. Så vil jeg helt sikkert foreslå dig at kigge på denne sko fra Gorrilla Wear. High Tops fra Gorilla Wear hedder modellen og jeg syntes personligt at den er et super cute bud til kvinder, fordi du kan få den i rød – Men den findes også i andre farver.

Desuden er den super prisvenlig.

Sålen er flad og skoen er let og så er den høj og går op omkring anklen. Den beskytter derfor foden rigtig godt, og du skal ikke tænke på at du har ekstra vægt på hvis du fx skal lave kropvægtsøvelser som chin-ups. Du kan bruge den til samtlige øvelser, både når du træner ben og overkrop.

 

Fordele:

✓ Prisvenlig

✓ Flad sål

✓ Lette

✓ Flere farver; rød, sort og hvid.

Ulemper:

÷ Ingen høj hæl hvis du har brug for det

Adidas Flade sko til mænd (og kvinder)

En rigtig god sko at styrketræne i som aldrig går af mode, er den klassiske Adidas Spezial. Du får en god sko med en flad og hård sål, så du står står stabilt. Med den flade sål, får du en sko som du kan bruge til alle gængse øvelser, som fx Squat, Bænkpres og Dødløft.

Skoen er super prisvenlig og ligger på omkring 6-800 kr, alt efter om den er på tilbud eller ej.

Du kan få den i de klassiske blå eller i sort.

Fordele:

✓ Prisvenlig

✓ Lette

✓ Hård sål

✓ Står fladt på jorden – Velegnet til dødløft

Ulemper:

÷ Standard Design

Vægtløftersko fra Adidas:

Ja så kommer vi til vægtløfterskoene som jeg allerede har snakket en del om, pga. den løftede hæl. Vil du være god til at squatte tungt, og går du ikke ned på udstyr, jamen så skal du da helt sikkert ud og have dig et par vægtløftersko.

Engang var vægtløftersko i den dyre ende, og du kunne ikke finde et par sko der kostede under 1000 kr. men nu findes de i forskellige prisklasser.

Tjek fx disse ud fra adidas, der minder om den ikoniske klassiske sko

Fordele:

✓ Gode til Squat og vægtløftningsøvelser

✓ Hjælper hvis du har dårlig ankelmobilitet

✓ Hård sål

✓ Skridsikker

Ulemper:

÷ kan være Upraktiske i mange andre øvelser

÷ Tunge

LÆS OGSÅ: Her får du hele overblikket over de bedste vægtløftersko på markedet

Disse sko skal du ikke vælge hvis du vil træne fitness og styrketræning

Diverse løbesko eller andre bløde sko, som Nike free og de varianter er ikke de bedste når det gælder til styrketræning. I hvertfald ikke når det gælder til bentræningen.

Hvorfor ?

Fordi de er meget bløde i sålen. Det kan være behageligt når du bare skal gå rundt, men til styrketræning handler det som sagt, om at finde nogle der står solidt, og gør foden stabil.

Løbesko er skabt til at løbe i, og former sig efter foden. I mange benøvelser handler det om at have vægten på hele foden, hvor løbesko eller andre lign. modeller nemt kan modarbejde dette.

Opsummering:

Tager du din træning seriøs finder du et par sko som er stabile, har en hård sål, og så flade som mulig.

Skal du ud og investere i et par vægtløftersko eller ej? Overvej dine behov ….

Hvis du vil have et par sko som du kan bruge til samtlige øvelser, både benøvelser, overkropsøvelser og alt derimellem, og ønsker du nogle der ikke er alt for dyre?

Ja så vil jeg helt sikkert anbefale ADIDAS SKOENE. 

Generelle spørgsmål om træningssko til styrketræning

[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”Hvilke sko er bedst til styrketræning?” img_alt=”” css_class=””] Styrketræner du, er det vigtigt at skoene er stabile, flade og har en hård sål. Dette er især vigtigt når du træner ben og underkrop, men mindre vigtigt ved overkropstræning. Se alle skoene jeg anbefaler, længere oppe i artiklen – da disse sko lever op til alle kravene [/sc_fs_faq]
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”Hvilke sko er gode til generel fitness?” img_alt=”” css_class=””] Hvis du er mere til “generel fitness” såsom holdtræning hvor du måske skal hoppe og danse, styrkehold hvor det er vigtigt at være stabil og måske et helt tredje hold skal dine sko kunne lidt af det hele. Mange træner i sko som nike free eller lign. Dette kan du også sagtens til en vis grad – men jeg vil dog altid anbefale at vælge sko efter formålet. [/sc_fs_faq]

/God træning 🙂

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hvilke sko er gode at træne i?
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

hjemmetræningsudstyr