GUIDE: Find det bedste Fiskeolie

 In Ikke kategoriseret

Fiskeolie kan være noget af en jungle at bevæge sig ind i, derfor har jeg lavet den guide til hvordan du kan finde den bedste fiskeolie. Vi skal kigge på hvad du skal gå efter som du selv kan læse på etiketten, samt hvad du ikke kan læse dig til, når du vælger fiskeolie.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vi skal spise fiskeolie

Det kan være svært at vide hvad vi skal gå efter, når det kommer til fiskeolie, og produkterne varierer MEGET i pris. Prisen kan strække sig fra ca. 50 – 300 ,- pr bøtte. Hvorfor det kan være en ide at sætte sig ind i hvad man køber.

Der er nogle ting vi som forbruger aldrig kan vide sig helt sikre på, og det er selve fremstillingsprocessen, hvorfor jeg ikke vil komme nærmere ind på dette. Jeg vil i stedet, fokusere på de ting vi kan se efter, når vi skal ud og handle fiskeolie.

Omega 3 eller Omega 3-6-9 i fiskeolie?

Det første du skal være opmærksom på når du køber fiskeolie, er om det indeholder Omega 3 eller om det indeholder flere typer “Omega’er”? Gå KUN efter det der er indeholder Omega 3. Grunden til dette er at det er primært omega 3 vi er i mangel af, Omega 6 får vi masser af i vores normale kost, hvorfor det ikke giver mening at supplere med yderligere omega 6 + 9. Du kan læse mere om forholdet mellem omega 3 og 6 i mit tidligere indlæg om fiskeolie her:

Hvorfor skal du supplere med fiskeolie

Grunden til at vi supplere med fiskeolie, er at opretholde den rigtige balance mellem Omega 3 og de andre omegaer.

Derfor giver det ikke mening at indtage produkter som indeholder 3-6-9 – det kan godt være at de markedsføre sig med dette, men det giver absolut ingen mening i forhold til hvad vi mangler i kosten.

Så vælg den fiskeolie der kun indeholder Omega 3 

hvilken fiskeolie er bedst?

Gå efter højt EPA og DHA indhold når du vælger fiskeolie

Når du vælger fiskeolie er det ikke fiskeolien i sig selv der har en gavnlig effekt, men EPA og DHA olierne. Vælg derfor en olie hvor indholdet af EPA og DHA er så højt som overhovedet muligt.

Examine anbefaler at man gerne skal indtage 1 g pr dag, svarende til 1000 mg. (Examine er en kosttilskuds platform hvor du kan finde studier på samtlige kosttilskud)

Jo højere indhold EPA + DHA –> Jo mere koncentreret = og dermed bedre kvalitet.

Pikasol indhold i fiskeolie

Bedste fiskeolie

Se bare forskellen i EPA og DHA indeholdet i disse to udvalgte fiskeolier. EPA i pikasol på 300 mg, op i mod 429 mg i den fra Poliquin. Dvs. du skal altså spise meget mindre af den fra Poliquin for at få samme mængde af de gode fiskeolier.

Er det oplyst pr. kapsel eller pr. “dosis” når du vælger den bedste fiskeolie?

For at vurdere om den ene variant er bedre end den anden, i forhold til koncentration, skal du kigge på om producenterne oplyser indholdet af EPA og DHA pr. kapsel eller som “Dagsdosis”.

Se fx nedenstående produkt fra Bodylab. EPA og DHA indholdet er 540 mg og 360 mg, hvor man umiddelbart tænker at det er pænt koncentreret sammenlignet med de to ovenstående produkter. Men ved Bodylabs fiskeolie, er indholdet oplyst ved en dagsdosis på 6 kapsler. Dvs 1 kapsel indeholder:

  • EPA 90 mg
  • DHA-  60 mg
hvilken fiskeolie er bedst

^ ikke særlig koncentreret i forhold til de to tidligere vel?

Pris vs. Kvalitet i fiskeolie?

Nå, så til det afgørende spørgsmål “Kan det betale sig at købe det billigste fiskeolie?”

Jeg har her taget udgangspunkt i to Danske brands. Bodylab og Puori (tidligere Pure Pharma) som du ser indholdet af her:

bedste fiskeolie - pure pharma

På de to brands egne hjemmesider ser priserne sådan her ud:

  • Bodylab 59 ,- for 240 kapsler = 0.25 ,- pr kapsel
  • Pure Pharma 249 ,- for 120 kapsler = 2.08 ,- pr kapsel

Jeg vil her vise eksempel hvor vi udelukkende kigger på EPA indholdet i forhold til pris. De to mærker indeholder så meget EPA pr kapsel:

  • Bodylab: 90 mg EPA pr. kapsel
  • Pure Pharma: 416 mg EPA pr. kapsel

Vi regner her med en dags dosis på 1250 mg EPA, som er det samme som Pure Pharma angiver som deres “anbefalede dagsdosis”

Hvor mange pr dag?

  • Bodylab: 1250 mg / 90 mg =  14 kapsler
  • Purepharma: 1250 mg / 416 mg = 3 kapsler

Hvad vil det koste pr dag?

  • Bodylab :14 kapsler * 0.25 = 3.5 .- pr dag
  • Purepharma: 3 kapsler * 2.08 = 6.22 ,- pr dag

Konklusion – denne fiskeolie er bedst

I forhold til ovenstående, kan det antyde at det måske kan betale sig at købe den billige version. MEN du skal så overveje at sluge 14 kapsler om dagen, bare for at dække det samme behov som 3 kapsler gør ved Pure Pharma?

En anden ting som vi ikke rigtig kan læse os til er hele fremstillingsprocessen ved fiskeolie, hvilket går igennem mange steps før vi får olien. Her er der helt sikkert, stor sandsynlighed for at de billige mærker sparer yderligere, hvilket kan have indflydelse på friskheden af produktet. Hvorfor jeg stadig vil vælge et af de højkoncentreret mærker, frem for de billige.

Desuden, hvad hvis du nu skulle indtage mere end 1250 mg EPA dagligt – så skal man måske op og sluge + 20 piller om dagen? (bare i fiskeolie) That’s a lot pills !

– Tak fordi du læste med og har givet dig en ide om hvilken fiskeolie du skal gå efter 🙂 ?

Kilder:

https://examine.com/supplements/fish-oil/

https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-and-the-heart-new-evidence-more-questions-2021032422213

Summary
Review Date
Reviewed Item
Fiskeolie
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recommended Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

Hvorfor tage fiskeolie?personlig træner uddannelse - hvordan bliver man coach?