Sødemiddel – Godt til vægttab?

 In Kosttilskud

I denne artikel skal vi kigge på de forskellige sødemidler der findes, hvad et sødemiddel er, og om du kan indtage sødemidler i forbindelse med et vægttab hvis du gerne vil spare på kalorierne.

Hvad er sødemiddel?

Sødemidler er et tilsætningsstof som du kan bruge til at tilsætte din mad eller dine drikkevarer, så de fremkommer sødere uden at det nødvendigvis på kalorieindtaget. Det er super smart hvis du fx gerne vil have din kost til at smage sødere, uden at det påvirker din vægt. Hvis du fx er i gang med et vægttab og følger en kostplan eller anden diæt kan du sagtens tilsætte sødemidler uden at det påvirker vægten.

Sødemidler har en sød smag ligesom sukker, du kan derfor bruge diverse sødemidler i mad du normalt ville have brugt sukker.

Læs også: De bedste Sødemidler som erstatning for sukker

Er sødemidler sundere end sukker?

Hvis man er vant til at drikke almindelig cola og man udskifter det hele med light-sodavand, burde man så ikke tabe sig? Jo det burde man, teknisk set, da man så vil indtage mindre kalorier ved at udskifte sit normale indtag af cola med cola light, og dette vil skabe et energiunderskud. Energiunderskud = vægttab. Desværre fungerer det bare ikke altid sådan i praksis.

De kalorier vi så “sparer” ved at drikke light sodavand, udligner vi typisk ved at spise det extra. Hvilket også er blevet undersøgt, hvor hypotesen lyder at fødevarer der tricker sødme, kan føre til overspisning og dermed give vægtforøgelse. Tænk på det her scenarie: Du er i biografen, du har købt en god pose bland-selv slik + en stor popcorn, du overvejer om du skal have en almindelig cola eller en cola-light? Du vælger light udgaven, sparer ca 200 kcal i forhold til hvis du valgte den almindelige udgave. Til gengæld spiser du nu 50 g mere slik, i forhold til hvis du havde valgt den almindelige cola – Ergo regnskabet bliver det samme, og du har ikke sparet nogle kcal. men måske endda spist flere.

Men tæller du alle dine kalorier, og bytter du din almindelige sukker ud med sødemiddel, uden at spise ekstra af noget andet, så ja, så kan vi godt sige at sødemidler er sundere end sukker – Men det betyder ikke at mennesker der spiser sødemidler eller drikker pepsi max er sundere end dem der tager sukkervarianten.

Er sødemidler farlige?

Der er mange myter omkring sødemidler, og de får tit skylden for alt ondt her i verden, men er de i virkeligheden så slemme og farlige som de tit bliver beskyldt for? Generelt; Hvis du læser at sødemidler er farlige og du at kan blive blind af dem, så tjek lige kilden først, inden du går helt i panik. Jeg læste engang verdens dårligste artikel fra en eller anden gratis avis, om en pige der drak 2 cola zero om dagen og nu var hun blind! – Okay? og hvor kom den korrelation fra, at det lige var light sodavanden der gjorde det?

er sødemidler farlige?

er sødemidler farlige?

Der er lavet en del forskning på light sodavand, og i følge Examine er der indtil videre, ikke nogle studier der viser en langtidseffekt på sundheden. Sødemidler har ikke nogen effekt på helbredet eller på kropskompositionen, hverken aspartam, sucralose eller andre ikke-kalorie-holdige sødemidler. I følge samme kilde, er der heller ikke nogle beviser på at light sodavand hæmmer fedttab, eller at det spiker insulin, som det også har været beskyldt for.

Nå, men light sodavand/ sødemidlerne aspartam og sucralose, har altså ikke nogen effekt på vægttab, hverken positivt eller negativt, men hvad så med kræft eller de andre ting som sødemidlerne er blevet beskyldt for? Ifølge pubmed1 + pubmed2, er aspartam heller ikke skyld i kræft, og at den er sikker som brug af sødemiddel.

Så kort og godt, du kan sagtens indtage din pepsi mas eller cola light som indeholder sødemidler uden at være nervøs for at det er farligt – Sødemiddel er IKKE farligt.

Hvor findes sødemiddel i?

Der findes sødemiddel i en lang række forskellige fødevarer og væsker. Vi kender alle pepsi max og Cola light, og andre lightprodukter men du kan også selv købe forskellige sødemidler og tilsætte din mad. Her er der et par eksempler på dem:

sødemidler - er sødemiddel sundt?

Sukrin sødemiddel

Sukrin er et af de bedre sødemidler. Det er kaloriefri og du kan derfor spise alt det du vil af det, uden at det øger dit samlede kalorieindtag. Det er baseret på det sødemiddel der hedder: Erythritol. Erythritol er 70 gange sødere end almindeligt hvidt sukker. Men det ligner almindelig hvidt sukker, og det smager faktisk også som almindeligt sukker. Du vil derfor sagtens kunne erstatte hvidt sukker med sukrin hvis du fx skal bage en kage og vil spare sukkeret væk, eller drysse det på dine havregryn.

Til gengæld er det pænt dyrt i forhold til almindeligt sukker. 500 g koster omkring 70-80 kr. Så du skal ikke bage for mange kager om ugen hvis du spare i budgettet.

Stevia sødemiddel

Stevia er et sødemiddel fra Steviaplanten. Det er derfor blevet framet som et “naturligt” sødemiddel. MEN bare fordi noget er naturligt er det ikke sundere, eller bedre.

Perfect sød – Fra Easis

Dette sødemiddel fra Easis er et flydende sødemiddel, som søder ca. 8 gange mere end almindeligt sukker. Det koster omkring 30-40 kr for en bøtte. Dette rækker derfor i lang tid. Du kan finde Perfect sød i diverse supermarkeder efterhånden.

Hvornår skal du bruge et sødemiddel?

Som nævnt i starten så handler det om kontekst. Drikker du 5 L cola light om dagen, er det måske ikke det at der er sødemidler i eller ej du skal være bekymret over, men fx tænke på hvor godt det er for dine tænder at indtage alt det sodavand, og måske også det relative høje koffein indhold?

Eller hvis du ikke kan forstå du bliver fed, af alle de sukkerfrie desserter der bliver overfyldt med chokolade-erstatnings-toppings af den ene eller andet art, og der aldrig indtages rigtig mad! – Well, så er du selv ude om det.

Så tænk på konteksten, og om det virkelig er sødemidlernes skyld  … 

2015-10-26 11.20.39

Denne artikel er skrevet af:

Mit navn er Marianne. Jeg er Personlig træner og fitness ekspert med mere end 10 års erfaring i branchen. Jeg laver ikke bare hurtige artikler for at få likes, men går i dybden så du får reel værdi af at læse dem. Har du et emne jeg skal tage op, er du velkommen til at tage kontakt.

Recent Posts

Leave a Comment

15 + four =

Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.