fbpx

Skal du spise efter en kostplan?

 In Ikke kategoriseret

Hvem kan lave en billig eller gratis kostplan til mig, da jeg gerne vil tabe mig?”

Woow hvor ser jeg dette spørgsmål^ ufattelig mange gange, når jeg kigger inde på diverse trænings- og sundhedsforums. Når jeg har overskud, blander jeg mig tit i debatten, typisk med spørgsmålet: “Hvorfor vil du gerne have en kostplan?”

Vil du høre sandheden?

De fleste kostplaner, STINKER !!

En kostplan ser typisk sådan her ud:

Morgenmad:

 • 2 æg
 • 1 dL bær
 • 10 g smør
 • 1/2 skive rugbrød

Middagsmad:

 • 150 g kylling
 • 200 g brocoli
 • 50 g Ris

Aftensmad:

 • 150 g oksekød
 • 100 g pasta
 • 200 g gulerødder

osv. osv. ….

Jeg er næsten ligeglad med hvem der har lavet kostplanen, om det er en højt uddannet diætist, eller internet-fitness-tossen som tager 200 kr. for en “individuel-tilpasset-kostplan”. Det er det samme … CRAP.

Hvorfor er de fleste kostplaner ringe

1. Du holder dig ikke til planen:

Lad os sige kalorieindtaget og makrofordeling og det hele spiller. Der er en masse forslag til madvarer/måltider du kan bytte ud med andre madvarer, og på overfladen er der egentlig lavet en god gennemarbejdet kostplan. Men hvad sker der så? Så kommer du sent hjem fra arbejde, børnene blive syge, i er ude og handle, der er en eller anden der har fødselsdag, eller livet kommer simpelthen BARE i vejen?

Og hvad sker der så når du hele tiden afviger fra planen? = Så får du ikke de resultater der egentlig var meningen.

2. Du følger planen, MEN:

Du følger måske planen til punkt og prikke, du får de resultater som du drømmer  om. MEN hvad så når du er i mål?

Vil du leve efter en madplan for evigt? Hvis du har brugt en kostplan til at tabe dig en masse kilo med, er du så ved at brække dig så meget af at måle og veje ting, at når du så endelig når i mål, fører det til et kæmpe tilbagefald?

Efter min anbefaling er det de færreste mennesker der bør følge en helt specifik kostplan.

Du skal følge en kostplan hvis:

 • Du er atlet og du skal nå i form/ nå en vægtgrænse indenfor en specifik dato
 • Du lever af dit udseende
 • Du …. – Ja det var faktisk de eneste to situationer jeg kunne komme i tanke på.

Bruger du aldrig kostplaner?

Jeg har ALDRIG personligt fulgt en kostplan. Jeg har til gengældt talt kalorier, men her er der også mulighed for at tilpasse fødevarerne så de stemmer overens med ens mål.

I mit arbejde som personlig træner, med klienter, som fx er i et personligt træningsforløb, hvor målet måske er vægttab har min tilgang nok ændret sig lidt i løbet af årene. I starten spurgte jeg tit den der sad overfor mig: “Hvordan synes du vi skal arbejde med kosten?” og så plejede jeg at ridse mulighederne op, fortalte at den mest “strikse” metode er altså en kostplan, hvor der står helt specifikt, hvor meget og hvad du skal spise, men at det jo ikke behøves at være sådan man greb tingene ad.

Ufattelige mange valgte kostplanen, på trods af jeg forklarede det var en mere kortsigtet løsning.

Nu spørger jeg aldrig mere ! Vi mennesker vælger naturligt den “Lette løsning” og det at følge en kostplan lyder jo meget nemt, i teorien skal man jo bare gøre det der står på papiret og så følge planen, så hvorfor i alverden bør man så selv sætte sig ind i tingene og tage ansvar for sit liv og sin vægt? Det er nok også derfor man nemt bliver “draget” af kostplaner – man skal bare finde “den rigtige kostplan”. Men de findes ikke !!! Om du får lavet en kostplan hvor der er en masse spændende ingredienser på planen, eller om det er en plan der udelukket består af ris, kylling og broccoli – det er i princippet ligemeget? Hvis ikke du vil følge den resten af livet, hvad gavner den så?

Nu vælger jeg typisk en anden strategi når det gælder arbejdet med kosten, også selvom der stadig er mange der hårdnakket kommer og siger de VIL ha’ en kostplan. I stedet bruger jeg redskaber som Vanecoaching, som du kan læse mere om HER, hvis du vil høre nærmere om hvad en Kostvejleder og Vanecoach kan gøre.

Gratis eller billige kostplaner?

På nettet kommer der ogå mange spørgsmål om hvem der laver en billig kostplan, eller helst gratis hvis ikke det skal være løgn? Men samtidig skal den også være tilpasset til lige præcist det menneske der spørger.

PRØV AT HØR HER !

De to ting hænger slet ikke sammen! Det tager tid at sætte sig ind i et andet menneske og hvilken situation personen sidder i. Så hvordan skulle noget nogensinde blive tilpasset individuelt hvis ikke man ved hvordan lige præcis personens hverdag ser ud, hvordan er weekenderne, sociale arrangementer, hvornår de svære situationer opstår.

En personlig tilpasset kostplan bliver squ aldrig ret personlig af at vide om du er mand/ kvinde, hvad du vejer, og hvad dit mål er. COME ON !!!

Så min afsluttende kommentar er dette: En kostplan kan ikke fikse dit liv !

Marianne Gilbak

Marianne Gilbak
Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

Biosignature