Off-season VS. On-Season

 In Vægttab

Nyt indlæg i rækken om hvordan et diæt forløb. Denne gang vil jeg gå lidt mere i detaljer med hvad forskellen er fra Off-season og On-season – taget udgangspunkt i hvordan jeg selv lever i de to perioder.

Off-Season for atleter

Anyways… Der har selvfølgelig været fokus på styrketræning og hård træning. Længerevarende kredsløbstræning har der ikke været noget af ved siden af, fokus har været på at blive stærk! Træningen har varieret fra periode til periode, men der har som regel været mellem 4 – 5 træninger ugentligt. Kosten i denne periode håndterer jeg rimelig løst, der er ikke blevet vejet noget, jeg har spist til jeg var mæt, jeg har ikke fulgt nogen kostplan. Kunne dette ha’ været gjort anderledes? – ja det kunne det helt sikkert, man kunne sagtens gå mere i detaljer med kosten, Carb-cycle, talt kalorier, have målt alt til punkt og prikke. Ville det have givet et bedre resultat? – det kan sku godt være, men igen, det at stå på en scene er ikke alt hvad mit liv det går ud på, og jeg ved når ‘On-season’ træder i kræft, så er der massere af tid til at veje maden af, tælle kalorier og alt det der 😉 Det skal dog siges at jeg løbende har holdt øje med vægten, og sørget for at den ikke går nedad, i denne periode.

On-Season for atleter

Efter sin ‘Off-season’ skal man på et eller andet tidspunkt begynde sin ‘on-season’ periode, eller sin konkurrence diæt. I denne periode gælder det om at skrælle fedtet af, mens man bibeholder så meget af sin muskelmasse som muligt, og ‘peaker’ på det helt rigtige tidspunkt, nemlig konkurrence dagen.

Hvor lang tid man skal være på diæt afhænger af hvor meget fedt der skal skrælles af, for at stå perfekt på konkurrencedagen. Det kan være svært at bestemme hvor meget der helt præcis skal af, men man kan give et estimat af det, og så må der tilpasses undervejs, alt efter hvordan formen tilpasser sig.

Jeg valgte at skyde min diæt igang 15 uger før konkurrencedagen, da jeg skal smide ca. 7 kg fedt – dvs. fra uge til uge skal vægten gerne bevæge sig 0,5 kg nedad. Nogen uger vil det gå hurtigere nogen uger vil det gå langsommere, men det er realistisk at nå, men der er ikke mange ting der skal gå galt undervejs hvis det skal nås.

De første 2 uger startede jeg relativt ‘Low-carb’ ud. Massere af mad, men det var stort set kun kød, grøntsager, fedtstoffer og en lille smule bær om dagen – kort sagt, pænt kedeligt 😛 Massere af mad, god mæthedsfornemmelse, men man sover like Crap på så lidt carbs, til gengæld gik det hurtigt, og var med til at give en god start! Efter de 2 første uger, er der blevet indført lidt flere kulhydrater, og jeg bruger løbende biosig målinger for at rette kosten til.

Men hvis de to første uger gik så godt, hvorfor fortsætter jeg så ikke bare med det? – Jo længere diæten vare, jo mere drænet bliver kroppen for kræfter, og så skal der nogle kulhydrater til for at man stadig skal kunne præstere under træning, og i den klasse jeg stiller op i, er det endda endnu mere vigtigt at kunne præstere, kontra nogen af de andre klasser. Desuden giver kulhydrater en bedre søvn, og jo mere lean man bliver, jo bedre er man også til at håndtere dem. Så derfor er der nu også lidt gryn, ris og kartofler på planen – det giver heldigvis lidt mere variation i hverdagen, og hvem kan ikke li’ det 😉 ?

Har i skrivende stund kun mødt en stagnering af vægten (7 uger er gået), her gælder det om at lave små justeringer i kost/træning, så vægten igen bevæger sig nedad. Der skal helt sikkert nok nå at komme flere undervejs, men så gælder det om at rette til igen. Indtil videre er det kun træningsknappen der er blevet justeret på, dvs. mere træning er tilført. Har i alt 5 ugentlige styrkepas + 2 Kredsløbsdage, som primært er noget interval på Ro-maskinen (fordi jeg skal ro til konkurrencen).

Ingen længerevarende powerwalks eller noget i den dur, og hvis alt kører efter planen, kommer det højst sandsynligt heller ikke til at ske.

Marianne Gilbak - Athletic Fitness Marianne Gilbak - Athletic Fitness

Det uventede

Der kommer altid til at ske ting og sager i ens liv, som man ikke regner med, det skete også her. Tidlig forår besluttede mig og min daværende kæreste at vi ikke skulle være sammen længere. Oven i det, havde jeg formået at overbooke mig selv lidt, med meget arbejde, en studietur, en firmatur og diverse instruktørjobs ved siden af. Det resulterede i en stresfuld tid, selvom der skal meget til at stresse mig. Det gik lidt ud over kroppen. Pludselig tabte jeg mig, uden det overhovedet var meningen, hvilket ikke lige var det mest optimale i denne periode, da det var opbygningsfasen. Hovedet kørte lidt rundt, da det var svært at finde ro. Men jeg valgte at sige mine instruktør jobs op, og fik fokuseret på mig selv og firmaet, og så kom der hurtigt ro på igen. Vægten skulle op igen, og selvom jeg stadig ikke vejede min mad, sørgede jeg for at få massere indenbors, og den sidste månedstid inden diæt-start, drak jeg nærmest en halv liter kakao hver aften bare for at være sikker på vægten ikke gik nedad igen (Dont Hate me).

Fester og alkohol er noget jeg de sidste par år, har holdt på et absolut minimum, men de sidste måneder inden diæt-start var det som om jeg virkelig skulle ud og løbe hornene af mig, inden det for alvor gik løs. Det resulterede også i en masse byture (med alkohol), og en opførsel lidt ala teenage-årene. Jeg var nok mere i byen de sidste 2 måneder inden diætstart, end jeg har været de sidste 3 år. Jeg fik skam passet min træning, spiste fornuftigt i hverdagen, men alle ved, at fester og alkohol ikke er de mest præstationsfremmende ting. Alt dette gjorde også at jeg overvejede en extra gang, om det virkelig var en god ide at stå på den scene i år, da jeg ikke ligefrem havde levet særlig ‘atlet-agtig’ de sidste par måneder? Men der var allerede smidt en del penge i projektet (indmeldelse, bikini, hotel) så jeg tænkte, nu prøver vi at starte diæten op, og så må vi tage den derfra. Har man sagt A må man også sige B.

Nu står jeg her, 7 uger af diæten er allerede gået, og der er 9 uger igen, så allerede halvvejs, godt og vel. Alt er gået smertefrit indtil videre, det bliver selvfølgelig ikke lettere jo tættere man kommer, men formen er fint med – Så nu er det i hvertfald helt for sent at trække sig 😉

2015-07-03 20.47.13

Til sidst

Jeg vil her til sidst, gerne slå fast, at det her er altså ikke opskriften for at nå i form. Alt er individuelt, jeg har prøvet det før, jeg ved sådan nogenlunde hvordan min krop reagerer på diverse. Jeg forventer heller ikke af andre, at de vil gøre de samme ting for at komme i form, hvad enten det er til konkurrence, eller hverdagsform. Indlæggene er blot for at give et indblik i denne verden, så man kan se, at det er altså ikke nødvendigt at træne 20 timer om ugen, eller leve af kylling, ris og broccoli hele tiden (selvom der selvfølgelig skal lidt kylling og broccoli til 😉 )

Recent Posts

Leave a Comment

2 × 2 =

Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.