Hjemmetræning eller Fitness?

 In Træning

Hjemmetræning eller træning i Fitness? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv hvis du ønsker at komme i gang med træning, at styrke din krop eller forbedre din kondition. Og efter at fitness lukkede ned det meste af 2020 og 2021 er det da heller ikke nogen dårlig ide at rykke noget af sin træning til hjemmetræning. Men inden du investere flere 1000-kroner i dit helt eget hjemmetrænings-center, så prøv lige at læse dette indlæg og overvej et par ting eller to. 

Jeg tror vi alle har været i det hjem, hvor der står en motionscykel inde i stuen, og når man så spørger ind til om den bliver brugt – er svaret noget ala: Ja til vasketøj.

Intentionerne er der, så kan man lige sidde på sin motionscykel samtidig med at man ser TV? Smart at klare sin træning ikke?

SÅ hjemmetræning er helt sikkert ikke for alle, men det har nu alligevel en masse fede fordele, lad os kigge på nogle af fordelene ved hjemmetræning her.

→ Find et Gratis træningsprogram hjemme her

Fordel 1 ved hjemmetræning: Ingen transport spildtid.

Det hele er lige ved hånden, dit hjem. Om du har dit hjemmetrænings udstyr inde i stuen eller ude i en garage er sådan set ligemeget, du skal bruge minimal af transport tid for at komme i gang. Det har en masse fordele, specielt hvis du er familiefar eller har småbørn, og det der med at være hjemmefra i flere timer er bare ikke en mulighed. Så at der ingen transport tid ved hjemmetræning ser jeg som en kæmpe fordel.

Fordel 2 ved hjemmetræning: Du sparer et fitness medlemsskab

Alt efter hvor meget eller hvor lidt udstyr du har investeret i dit hjemmetrænings setup skal du ikke betale noget medlemsskab når du først er i gang. Selvfølgelig kan du hurtigt købe dig fattig i udstyr hvis du skal ha’ fat i de samme maskiner som i et fitnesscenter, men du kan sagtens komme i gang med meget minde.

Hvis jeg skulle komme med min anbefaling på 3 ting du sagtens kan starte med så tjek denne video ud:

Med de her ting, kan du komme i gang for under 1000 kr.

Se hvor du kan købe udstyret til hjemmetræning her:

Fordel 3 ved hjemmetræning: Ingen kø og ingen mennesker der kigger

Jeg har arbejdet i fitnessbranchen i over 10 år, og en kæmpe forhindring for at komme afsted er at der er mange der er bange for at andre kigger på dem. Så hvis du også har det lidt stramt med at være i et fitness fyldt med mennesker kl. 16 om eftermiddagen, så er den her fordel ved hjemmetræning nok en af de allerstørste. 

Og er du sådan en der har et almindelig 8-16 job, og kan først træne om eftermiddagen så er der bare mange mennesker i centrene om eftermiddagen og aftenen, og det er næsten ligemeget hvilket fitnesscenter du er I. Så hader du andre mennesker – Kom i gang med hjemmetræning.

Fordel 4 ved hjemmetræning: Du kan øge frekvensen

Fordi du ikke skal bruge noget tid på transport ved hjemmetræning, og fordi du altid har det hele ved hånden, kan du hurtigt øge frekvensen og dele din træning op i mindre bidder. I stedet for at træne 2 x om ugen i 60 min, kan du nemt træne 4 x om ugen i 30 minutter. Det er psykologisk nemmere at sætte sig selv op til at skulle klare et mindre pas, og dermed er der større chancer for at få det gjort. Hvis du er sådan en der ikke tænker YEEEES – hver gang ordet træning og fitness bliver nemt, så brug at sætte dig op til nogle mindre træningspas. Det har jeg kæmpe succes med, og bruger selv samme tilgang, på den måde bliver det også mere holdbart når livet kommer i vejen, og hvis du fx løber ind i en mere stresset hverdag.

HjemmetræningHjemmetræning

Nu skal det hele heller ikke være rosenrødt ved hjemmetræning, der er jo også nogle ulemper, de kommer her:

Ulemper ved at træne derhjemme:

 • Kræver en investering til udstyr
 • Ikke ligeså mange valg i forhold til øvelser, maskiner mm. (du kan jo ikke ha’ alt)
 • Kræver plads
 • Du er helt alene – ingen omkring dig til at motivere dig
 • Du kan nemt blive distraheret af hverdagens gøremål, når du kan se dem (fx hvis du kan se der skal støvsuges, tørres støv mm.)

Umiddelbart kan man hurtigt finde ligeså mange fordele, som ulemper ved at hjemmetræning vs. at træne i et fitness-center. De to største faktorer er helt sikkert plads og økonomi. Har du ikke pladsen til det, så giver svaret sig selv. Har du heller ikke økonomien til at købe lidt udstyr at komme i gang for, så giver svaret også lidt sig selv.

Vælg Fitness. For træning udelukket med kropsvægt kommer hurtigt til at give et par begrænsninger i forhold til løbende progression, og dermed begrænset fremskridt. Jo man kan da sagtens lave et par øvelser der får pulsen op, et par push-ups og lidt sit-ups – men uden lidt udstyr, er der nogle muskelgrupper som hurtigt bliver umulige at træne.

Du får lige en hurtig liste ved træning i fitness – bare for at du kan sammenligne.

Fordele og ulemper ved træning i Fitness

Fordele:

 • De har allerede alt udstyr
 • Du kan starte op relativt billigt
 • Der er personale du kan spørge om hjælp (afhænger selvfølgelig)
 • Der er andre mennesker du kan socialisere dig med
 • Trænings-atmosfæren (nu er du afsted, så nu skal du lave noget)

fitness vs hjemmetræning

Ulemper:

 • Der er FOR mange mennesker (kø ved maskiner mm.)
 • Du skal transportere dig derhen
 • Udstyret er måske ikke up-to-date
 • Du fokusere måske mere på andre mennesker end dig selv
 • Du skal rette dig ind efter husets regler

Så til det store spørgsmål:

Er hjemmetræning ligeså godt fitness?

Hvis du spurgte mig om hjemmetræning var ligeså godt i 20’erne ville jeg hurtigt svare NEJ. Men jeg tror som ung handler det om at gå i Fitness meget mere om træning. Der er mange der går i fitness for at møde vennerne, for at blive set, for at føle at man er ude blandt andre mennesker, osv. 

NU er jeg i 30’erne, og nu ser tingene lidt anderledes ud. Børn, hus, have osv fylder også pludselig en del, så jeg er selv begyndt at lave det meste af min træning som hjemmetræning.

Men lad os da kigge på hvad videnskaben siger om hjemmetræning, for at finde ud af om hjemmetræning er ligeså godt som fitness.

Et studie (1) undersøgte hvordan ‘Adherence‘ var, fra hhv. personer der trænede i et center vs. personer der skulle træne derhjemme. Adherence = hvor god man er til at overholde planen, kan det oversættes til.

Studiet bestod af kvinder i alderen 40-65, hvor de blev inddelt i 2 grupper, hhv.

 • Hjemmetrænings gruppen
 • Fitness Center gruppen

De skulle alle træne enten i Fitnesscenter, eller hjemme i det første halve år, derefter havde de en periode hvor alle skulle træne derhjemme. De blev instrueret i at de skulle træne mindst 3 gange om ugen i 20 min, og hjemmetræningsgruppen fik endda vist hvad de skulle lave i de første par sessioner, inden de selv skulle klare træningen derhjemme.

Efter de første 6 måneder havde 67 % af fitnesscenter-gruppen gennemført, op imod kun 53% af hjemmetrænings-gruppen, i gennemsnit fik center-gruppen trænet 2,5 gange pr. uge i de første 6 måneder, og hjemme-gruppen fik i gennemsnit trænet 1,9 gange om ugen. Efter de 6 måneder, hvor begge grupper skulle træne hjemme, var der ingen signifikant forskel på hvor meget de to grupper fik trænet.

Forskerne individualiserede begge gruppers træningsprogrammer, men konkludere bagefter at det var nemmere at lave programmer til center-gruppen, plus det var nemmere at måle fremskridt i center-gruppen. Hvilket de mener kan være en af grundene til at der var flere der gennemførte i fitnesscenter-gruppen (de kunne måle deres fremskridt). En anden grund til der var flere der gennemførte i fitnesscenter-gruppen, kan være det sociale aspekt.

Nu står der ikke så meget om hvem målgruppen var, men som jeg nævnt tidligere, er der stor forskel på om man er i starten af 20’erne eller om man er et senere sted i livet, hvilket helt sikkert kan påvirke resultatet.

Savner du et træningsprogram til din hjemmetrænig?

→ Find et Gratis træningsprogram til hjemmetræning her

Her til sidst, lad os lige tage nogle hurtige spørgsmål

Er hjemmetræning lige så godt som fitness?

I følge videnskaben er der ikke de store forskelle på om du træner i et fitnesscenter eller laver hjemmetræning. Det handler dog om hvilke mål du har, og om du kan motivere dig selv når ingen kigger.

Hvad skal jeg bruge til hjemmetræning?

Du kan sagtens komme i gang med så lidt som dig og din egen kropsvægt. Men hvis du gerne vil ud og investere i lidt udstyr til en start anbefaler jeg disse tre ting som du kan bruge i din hjemmetræning, og du kan få fat i det til under 1000 kr.
En god tyk måtte
Lange Elastikker / bands
En TRX eller en Slyngetræner

Kan man blive stærk af hjemmetræning?

Ja det kan du sagtens, hvis du stadig har fokus på progression i din træning (fremgang). Det kan du gøre ved at enten:
– Gøre en øvelse sværere
– lave flere gentagelser
– Lave flere sets eller runder
– Tilsætte mere vægt hvis du har håndvægte, kettlebells eller anden modstand til rådighed.

Er hjemmetræning effektivt?

Det korte svar er: JA – hvis du får det gjort. Nogle mennesker har svært ved at motivere sig selv alene hjemme i stuen, mens andre elsker friheden, hvor der ingen kø er – og du skal ikke bruge tid på transport. Er du en person der skal have at andre kigger på dig, for at du får noget gjort, er hjemmetræning måske ikke det bedste valg.

Opsummering om hjemmetræning vs fitness

Gør det hvis:

 • Du hader andre mennesker
 • Du har lidt udstyr og plads til rådig
 • Du intet problem har med at motivere dig selv derhjemme.

Så før du begynder at købe diverse træningsmaskiner til hjemmet, fordi det virker nemt og bekvemt, så overvej det en ekstra gang, om det er noget du reelt vil bruge. Måske det er mere realistisk, at man får lavet noget, hvis man ved man skal et sted hen, og så er der fuld fokus på træningen, når du først er afsted.

Kilde:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743502911345

Læs også mine Fitness-guides:

Summary
Hjemmetræning vs. fitness
Article Name
Hjemmetræning vs. fitness
Description
Hjemmetræning fordele vs. træning i fitness
Author
Publisher Name
Gilbaks
Recent Posts

Leave a Comment

14 − five =

Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

BalleøvelserKettlebell træning