Hjemmetrænings udstyr

 In Træningsudstyr

Hvis du er en af dem der heller ikke er helt pjattet med at være i et fitnesscenter, kan det være du overvejer at flytte træningen hjem til dig selv. Jeg har tidligere skrevet om de mange fordele der er ved hjemmetræning, men hvis du ikke er helt overbevidst kan du læse denne artikel om Hjemmetræning vs. Fitness.

Men hvilket hjemmetræningsudstyr, er så relevant at anskaffe dig i 2024, hvis du overvejer at flytte fitness hjem i din egen stue? (garage, kælder eller hvad du måske har at træne i)

Jeg vil dele mine anbefalinger op i 3 niveauer !

 

  • Max 1000 kr.
  • 5000 – 10.000 kr.
  • +10.000 kr

Udover budget, er det selvfølgelig også værd at overveje hvor meget plads du har til rådighed, men det fede ved hjemmetræning er at man kan komme rigtig langt, med meget lidt udstyr.

 

Hjemmetræningsudstyr for omkring 1000 kr

 

1. Slyngetræner / TRX

En slyngetræner kan bruges til rigtig mange øvelser, men der hvor den især kommer til sin ret er til rygtræningen – som kræver at du kan lave et træk af en art – Og det er bare rigtig svært hvis ikke du har et redskab som fx en slyngetræner.

Udover rygtræningen kan de også bruges til rigtig mange andre øvelser, såsom Ring Pushups, maveøvelser, et-bens øvelser osv.

Se de mange TRX øvelser i denne artikel.

Prisen på en slyngetræner er ca. omkring 3-400 kr.

2. Træningselastikker

Jeg både elsker og hader elastikker.

Men til hjemmetræningen er det altså bare smart – For det er ikke lige os alle sammen der kan finde plads til flere forskellige håndvægte i diverse kilo – Men elastikker er billige og så fylder de ingenting.

Elastikkerne kan bruges i rigtig mange øvelser hvor der skal modstand på. Som fx Bicepscurls, Triceps extensions, skulderpres osv. Det er derfor en god ide at have nogle forskellige elastikker med forskellig modstand.

Prisen på træningselastikker er ca. 2-400 kr.

3. Træningsmåtte

Rigtig mange øvelser kræver at du skal ned og ligge på gulvet, eller have knæene i jorden – og det er bare mere behageligt på en måtte.

Du kan selvfølgelig sagtens undvære måtten i princippet – MEN det kan hurtigt komme til at gøre ondt i både ryg, knæ og hofter hvis ikke der er noget blødt underlag.

Træningsmåtter kommer desuden i rigtig mange prisklasser, og selvom du kan få nogle til under 100 kr. vil jeg dog alligevel anbefale dig at købe en af god kvalitet, så den ikke skal udskiftes med det samme. Se fx denne gode tykke måtte.

 Prisen på en god træningsmåtte er ca. 300 kr.

Måtte til hjemmefitness

Træningsudstyr til hjemmet for dig med budget 5000 – 10.000 kr

Okay lad os sige at du er vant til at træne, så du tør måske godt at investere i lidt mere fitnessudstyr. Lad mig give mit bud på hvad der er realistisk at anskaffe indenfor dette budget, som heller ikke er noget billigt skrammel. Udover de tre ting jeg allerede har nævnt, kommer her de næste ting i rækken der passer perfekt ind i til hjemme træningscenteret.

Håndvægte eller Kettlebells

Om du er til håndvægte eller Kettlebells er et præference spørgsmål, du behøver nødvendigvis ikke begge dele. Håndvægte kan noget, fx de gængse øvelser som bænkpres, rows, skulderpres osv. Kettlebells kan lave mere dynamiske øvelser, som swings, get-ups og andre helkropsøvelser, som kan være effektive at bruge som hjemmetræning.

Find flere Kettlebell Øvelser her.

4. Håndvægte

Justerbare håndvægte fylder ikke ret meget, hvorfor de er super praktiske til hjemmetræningen. Med justerbare håndvægte behøver du kun 2 stk. og en masse skiver i forskellige størrelser så du kan tilpasse og lave progression alt efter hvilken øvelse du træner og  så du selvfølgelig kan smide flere og flere kilo på, i takt med du bliver stærkere og stærkere.

typer af håndvægte til hjemmetræning 

Typer af justerbare håndvægte

 Der findes både den slags håndvægte hvor du selv skruer skiver af og på, i takt med hvilket øvelse du laver. Men der findes også justerbare håndvægte hvor du sætter stangen ned i et stativ og klikker kilo af og på. På den måde kan du lynhurtigt skifte fra fx 5 kg til 20 kg.

Prisen på 1 håndvægt strækker sig fra ca. 600 kr til omkring 2000 kr, alt efter om du ønsker den ene eller den anden type.

5. Kettlebells

Kettlebells er blevet rigtig populære – og med god grund, det er et super fedt træningsredskab hvis du spørger mig. Du kan nemlig lave mere krævende og funktionelle øvelser som swings, get-ups, snatches osv. I princippet kan du også lave de samme øvelser med kettlebells, som du kan med håndvægte. Der er dog den ulempe at det kræver en lidt større investering hvis du ønsker at træne progressivt med kettlebells

Se hvordan du finder den bedste Kettlebell her

6. Pullups / Dip-bar

Hvis du er til kropsvægtstræning må du næsten eje en chin-up-bar, som tit også kan bruges til dips. De koster ikke super meget i forhold til andre vægte, men du skal selvfølgelig kunne li’ at lave kropsvægtstræning før du vælger at investere i en.

Du kan få disse kropsvægtsstationer hvor du skruer dem ind i væggen, men du kan også få diverse chinups-barer som du sætter i spænd oppe i loftet. Har du masser af plads til dit hjemmetrænings udstyr kan du også få et helt tårn, som du kender dem fra fitnesscenteret, men så skal du også op i en noget anden prisklasse.

De chin-ups barer som du kan sætte i spænd i en dørkam koster typisk mellem 350-500 kr. Skal du derimod have et helt tårn skal du over 2000 kr.

Hjemmetrænings udstyr for dig med budget +10.000 kr.

Du går op i din træning, du er ikke i tvivl om at du bliver ved med at træne, og så har du pladsen til det. Jeg vil her komme med min bedste anbefaling til hvad du nu skal anskaffe dig, og hvad du skal gå efter. De andre ting vi er kommet igennem er selvfølgelig stadig relevante, fx en god måtte, håndvægte osv – men hvad mere?

Lad os kigge på hvilket fitnessudstyr der nu skal investeres i.

hjemmetræningsudstyr

7. En god og stabil træningsbænk

En god og stabil træningsbænk er et absolut must hvis du er vant til at styrketræne og vil lave mange af de gængse øvelser, som bænkpres, skulderpres, bent over rows osv.

Du kan vælge om du ønsker en flad bænk eller en justerbarbænk. Jeg vil helt sikkert anbefale en justerbar bænk så du har mulighed for at lave skrå bænkpres skulderpres osv. Ønsker du et mere simpelt set-up kan du også sagtens nøjes med en flad bænk, da disse er noget billigere.

Men ligemeget om du vælger den justerbare eller den flade bænk, så vælg en der er stabil og har noget ballast i sig. Du kan fx gå efter hvor meget bænken vejer, hvis den er for let vil den helt sikkert være ustabil – og ikke meget værd.

Prisen varierer en del og de justerbarer bænke starter typisk for 3000 kr af og op mod 10.000 kr.

8. Barbell / Træningsstang

Har du en bænk skal du helt sikkert også have fat i en stang. De “rigtige” stænger som du finder i centeret vejer typisk 20 kg, og er 220 cm lange. Her betyder mærke mindre hvis du er almindelig motionist, sålænge stangen bare vejer de 20 kg. Er du crossfitter eller vægtløfter er det en anden snak – men til os andre dødelige er de fleste stænger fine.

Men en 220 cm stang kræver selvfølgelig også en vis mængde plads, så er pladsen det største problem findes der også kortere stænger. Men det kan være svært at dødløfte og squatte med disse typer stænger hvorfor jeg helt sikkert anbefaler den på 220 cm.

Du kan sagtens finde en 20 kg’s stang på 1000-2000 kr af fin kvalitet.

9. Skiver til stangen

Har du en stang, skal du selvfølgelig også have skiver. Du skal lige være opmærksom på at diameteren på dine skiver er den samme som diameteren på din stang. Du kan finde skiver i jern og de såkaldte bumper plates. Hvad du er mest til er en snak om smag og præferencer. Bumper plates larmer ikke så meget som jernskiver – hvilket helt sikkert er en fordel hvis du træner indenfor. Men igen skal du betale for det ! Da bumper plates igen er noget højere i pris. Men skiver er noget der er nemt at tilføje i takt med at din styrke stiger, så start med nogle små skiver og så kan du altid købe flere og flere i takt med styrken stiger.

Prisen for de små skiver på 1,25 kg starter typisk på 100 kr, og så stiger den efter hvor mange kilo du har behov for.

Jeg håber dette har givet dit inspiration til hvilket træningsudstyr til hjemmet du nemt kan anskaffe dig, alt efter dit budget. Jeg har i denne guide valgt at fokusere på styrketræningsudstyr, da jeg mener at det er det som de fleste har gavn af. Mangler du et træningsprogram til inspiration kan du også finde det her på sitet.

Du kan også sagtens købe hjemmetræningsudstyr som motionscykel, crosstrainer, romaskine osv. Men faktum er at det bliver bare meget sjældent brugt – og så fylder det også meget mere end et par vægte, en måtte og hvad jeg ellers har fremlagt i artiklen her.

Andre spørgsmål om hjemmetræningsudstyr

Hvilket træningsudstyr til hjemmet er bedst?

Jeg vil altid foretrække styrketræningsudstyr som håndvægte, kettlebells og måske en måtte og noget kropsvægtsudstyr til hjemmet. Fremfor fx motionscykel, løbebånd osv. For det første er det langt billigere at anskaffe og så fylder det mindre.

Summary

Hvordan vælger jeg det rigtige fitnessudstyr?

Når du skal vælge det rigtige træningsudstyr til hjemmet er det vigtigt, at du kender dine egne ønsker og behov – og fremfor alt overvejer hvad du er villig til at investere. Elsker du eksempelvis at træne cardio på træningsmaskiner, skal du investere i disse. Elsker du i stedet at træne styrketræning, skal du købe udstyr til det.

Summary
Summary
Review Date
Reviewed Item
Hjemmetræningsudstyr
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.

BM Vægtløfterskobedste romaskine test