Hvorfor skal jeg tage fiskeolie?
Et af de kosttilskud jeg anbefaler til ALLE er Fiskeolie.
Men virker det, og hvorfor fanden skal jeg spise fiskeolie, kan man ikke bare spise et par ekstra fisk?
Hvorfor Fiskeolie?
Den primære årsag til, at vi skal indtage fiskeolie er pga. Omega 3 indholdet.
Denne essentielle fedtsyre, er nemlig (sammen med Omega 6) et vigtigt element, for at vores kroppe kan fungere ordentligt. Omega 6 er også det, man kalder en ‘essentiel fedtsyre’ hvilket igen betyder, at den er vigtig for os, og at den skal indtages gennem kosten, ligesom med Omega 3. Problemet med de to fedtsyrer er, at vi tit får rigtig meget Omega 6, og rigtig lidt Omega 3. Dvs., at forholdet mellem de to fedtsyrer typisk ser sådan her ud:
Stort indhold af Omega 6 fra kosten, og rigtig lidt indhold Omega 3. Det er undersøgt, at forholdet mellem dem typisk er 15-20:1 i nutidens kost (1), hvorimod det i “Paleotiden”, var mere 1:1 (2,3)
Det skal ikke forstås som at Omega 6 er den “onde” eller at det skal vi for alt i verden undgå, nej det handler mere om at det skal afbalanceres med Omega 3.
Hvor findes Omega 3?
Men kan jeg ikke bare spise mig til Omega 3? Jo det kan du godt, MEN, det er bare ikke ligeså let, som det er med Omega 6’en. Du finder Omega 6 i de fleste olie, nødder, kød og æg.
Omega 3 fedtsyrer kan du finde i disse fødevare:
- Fed fisk: Laks, Makrel, Sild
- Chiafrø, Hørfrø
- Valnødder
- Hørfrøolie og Valnøddeolie
MEN desværre er dette ikke nok. Udover at en fødevarer skal indeholde Omega 3, er der samtidig to fætre, der hedder Eicosapentaenoic Acid, EPA og Docosahexaenoic Acid, DHA. Disse er egentlig vigtigere end selve Omega 3’en. Omega 3’en skal nemlig omdannes til DHA og EPA, før at kroppen kan få gavn af disse fantastiske fedtstoffer.
Problemet med de førnævnte fødevarer er, at de for det første indeholder meget små mængder Omega 3. For det andet sker konverteringen fra Omega 3 til EPA og DHA igennem flere led, og specielt de vegetabilske fødevarer har meget lille chance for at blive omdannet til EPA og DHA, muligvis helt ned til omkring 5-15 % chance. (4)
Nedenstående figur er en forenklet tegning af processen fra Omega 3 til EPA/DHA. Figuren illustrerer, at du faktisk ikke ved, hvornår konverteringen stopper, eller om den når hele vejen. Processen kan ligeså godt stoppe ved det første led, som et af de sidste led:
Hvis vi ikke får Fiskeolie / Omega 3
Så indtil videre har vi fundet ud af, at fiskeolie er en nem måde at få Omega 3 på. Omega 3’en skal helst kunne omdannes til EPA og DHA, og det gør fiskeolie nemmere, end de vegetabilske fedtkilder. Forholdet mellem Omega 3 og Omega 6 skal helst ikke være alt for stort. Men hvad sker der i kroppen, hvis der ikke er noget Omega 3 / meget lidt i kosten?
For at gøre en lang historie kort, består vores krop af en masse celler. Cellerne er omringet af et fedtlag, hvor alle de forskellige næringsstoffer gerne skal kunne trænge ind i, for at vi kan bruge næringsstofferne (maden) som energi. Det fedtlag skal helst være flydende, for at cellerne kan kommunikere med hinanden –> det sker ved et balanceret forhold mellem Omega 3 og 6. Et ikke balanceret forhold mellem Omega 6 og 3 –> fedtlaget bliver mere hårdt –> cellerne får sværere ved at kommunikere med hinanden –> kroppens processer kommer til at gå langsommere = En ond cirkel.
Det gode ved fiskeolie
Fiskeolie er et af de kosttilskud der er stor dokumenteret effekt på, dvs. hvis du skulle vælge et kosttilskud, du vil være sikker på rent faktisk virker, så er det fiskeolie!
Her er bare nogle af de fordele som fiskeolie har med sig, som samtidig er veldokumenteret:
- Sænker blodtrykket ved folk der har forhøjet blodtryk (5)
- Reduktion af depression (6)
- Reducerer ADHD symptomer ved børn der har ADHD (7)
- Stress reducerende (8)
- Forhøjer proteinsyntesen = potentiale for mere muskelmasse (9)
…og der findes mange flere studier på flere forskellige elementer.
Så hvis nogen spørger: Hvad hjælper fiskeolie på? er det korte svar = ALT
Læs også “Hvilken fiskeolie er bedst“
Kilder
1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617968
2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408140
3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9648501
4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947
5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25720716
6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18774613
7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20439549