PROTEINPULVER GUIDE: Hvad gør proteinpulver?

 In Kosttilskud

Proteinpulver er blevet rigtig populært over de sidste mange år, men hvad gør proteinpulver egentlig godt for? Og hvornår skal man indtage proteinpulver? Det og meget mere kommer vi til at gennemgå i denne guide omkring proteinpulver.

Hvad gør proteinpulver?

Proteinpulver er et kosttilskud som man kan supplere med, hvis man ikke får NOK protein igennem ens almindelige kost. Eller hvis du fx gerne vil indtage mere protein end det du gør i forvejen. Det er super vigtigt at pointere at proteinpulver ikke gør noget magisk i forhold til muskelopbygning end hvis vi sammenligner med protein fra almindelig mad. Om du får din protein fra et stykke kød, kylling eller fisk eller om du får det fra proteinpulver er sådan set ligemeget, det protein du optager er lige godt.

Fordelene ved proteinpulver

Der er ingen tvivl om at proteinpulver virker, i forhold til at tilføje ekstra protein til kroppen, men udover det har proteinpulver også disse fordele, fremfor at indtage “almindeligt mad”

  • Proteinpulver er smart og handy at have med på farten (fordi det nemt kan holde sig i en taske)
  • Man kan tilføje det et ellers “proteinfattigt måltid” der ikke normalt ville indeholde protein – og dermed sikre sig protein til alle måltider
  • Har du svært ved at spise NOK protein i løbet af en dag, kan det være nemmere at drikke kalorierne end at spise fx kylling, bøf eller andet mad

 

LÆS OGSÅ: Find det bedste proteinpulver her

 

hvad gør proteinpulver og virker det?

Virker proteinpulver?

Proteinpulver virker i den forstand at musklerne har behov for protein til at opbygges, og indtager du ikke nok protein, vil din træning hurtigt være spildt. Derfor virker proteinpulver hvis vi antager at du ikke normalt indtager nok protein.

MEN som sagt, så har proteinpulver ikke en magisk effekt. Så du skal ikke forvente fuldstændige sindsyge resultater så snart du begynder at indtage proteinpulver hvis du ellers har en god sund kost, spiser godt med kalorier og får nok protein – Og husker at træne efter et godt struktureret træningsprogram.

Proteinpulver er nemlig ikke et præstationsfremmende kosttilskud som fx kreatin er. Man kan se proteinpulver som vitaminpiller, det har en effekt hvis man er underskud eller mangel – og får man rigeligt er det mindre vigtigt at supplere med.

Hvor meget protein og proteinpulver skal man indtage?

Kort sagt kommer det an på hvad dit mål. Sundhedsstyrelsens anbefalinger lyder på 0,83 g protein pr. kilo kropsvægt.

Så hvis du vejer 100 kg har du behov for 83 g protein om dagen. Det er dog vigtigt at huske på at denne anbefaling er for almindelige mennesker som er i kaloriebalance, og som ønsker at vedligeholde muskelmassen.

De fleste der indtager proteinpulver har dog et ønske om at opbygge noget muskelmasse i større eller mindre grad. Ønsker du at opbygge muskelmasse skal du derfor gå efter 1,6 – 2,4 gram protein har flere studier vist. (1) (2) (3)

Så meget protein skal du indtage om dagen

Så meget protein skal du indtage om dagenMange i fitnessmiljøet tager det dog tit til ekstremer og indtager over 3-4 g protein pr kilo kropsvægt. Det er der dog slet ikke noget bevis på at skulle virke bedre end de max 2,4 g.

Er det muligt at indtage nok protein uden proteinpulver?

Går du efter sundhedsstyrelsens anbefalinger på de 0,83 g protein pr. kilo kropsvægt er der ingen grund til at supplere med proteinpulver, da dette burde være ret nemt med en almindelig kost.

Men går du efter de 2,4 g protein pr kilo kropsvægt er det pludselig en anden snak, og så vil jeg helt sikkert anbefale at supplere med proteinpulver. vejer du fx 100 kg er det 240 g protein om dagen, hvilket svarer til ca. 1,2 kg kylling om dagen. Det er alligevel noget af en omgang ikke?

Så virker proteinpulver og er det nødvendigt?

Det er vigtigt at bemærke, at proteinpulver ikke er en erstatning for en balanceret kost, men det kan være et nyttigt supplement hvis du har brug for ekstra protein i din kost. Hvis du fx lever som vegetar eller veganer kan det måske være svært at få nok protein igennem din “almindelige mad” og så kan du nemt supplere med fx vegansk proteinpulver.

Det bør altid konsumeres i moderate mængder og i henhold til producentens anbefalinger.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hvad gør proteinpulver?
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.