fbpx

SUND kage er stadig bare en fuuuucking kage !!!!!

 In Ikke kategoriseret

Vi danskere begynder at gå mere og mere op i sundhed (antager jeg), og det er fedt. Det må jo siges at være en god ting. Jo mere vi går op i sundhed, jo vigtigere er det, at alt hvad vi spiser og indtager på en eller anden måde undskyldes med, at “Det er sundt,” fordi det enten; “Er glutenfrit” “Er økologisk” “ikke indeholder noget sukker” …. eller indsæt selv hvad du mener er sundt?

Jeg vil i dag snakke om dette emne: SUNDE KAGER (eller sunde desserter)

Okay, lad os lige gå lidt tilbage. Lad mig spørge om noget: Hvorfor er det, vi spiser kager eller andre desserter? Det er vel for at opnå en eller anden form for nydelse, fordi vi har lyst til det – måske fordi vi vil fejre et eller andet med dem, vi har nærmest.

Jeg arbejder med sundhed, og så skulle man vel tro at jeg elskede sunde kager, og alt hvad der ikke indeholder sukker – RIGHT?

…. WRONG …… 

Lad os tage et eksempel – så kan du selv vurdere, om du synes det ene er sundere end det andet, men nu får du mine argumenter:

Kunne du tænke dig et gratis træningsprogram?

En online-klient spurgte for noget tid siden om, hvad jeg synes om disse sunde snickers. Mit svar lød noget i retningen af dette; “Hvilken anledning er det i? Er det fordi, der er familiefødselsdag, og der bliver serveret kage, så kunne han ligeså spise det samme som de andre, og evt. spise lidt mindre til et af hans andre måltider – hvorfor regnskabet gerne skulle gå op i sidste ende. – Det lyder måske lidt mærkelig, at jeg råder nogle til at spise ting med massere af sukker og mættet fedt i – Hvad fanden er jeg egentlig for en coach?

Hvad gør noget sundt?

Er man i et vægttabsforløb, så forbinder man typisk noget, der er sundt med noget, der måske ikke er så kalorieholdigt som noget andet.

Det kan også være, at det er noget, der måske er flere fibre i end noget andet, og dermed gør at man holder sig mæt i lidt længere tid.

Hvis man tænker på sin generelle sundhed, er det måske om man får nok vitaminer og mineraler i sin mad.

Så vi kan da prøve at kigge på disse parametre ved de førnævnte “Sunde Snickers“, sammenlignet med en almindelig Snickers, du kan købe i supermarkedet. Men det kunne også være en eller anden kage/dessert som du kan finde i en normal udgave vs. en “sund” udgave.

Almindelig Snickers:

Via. en almindelig Google søgning er det hurtigt at finde diverse ernæringsfakta på en almindelig købe-Snickers:

Kalorier i snickers

Vi har altså både det samlede kalorieindhold, fedt, kulhydrat og proteinindhold, kostfibre, og der er endda også vist lidt vitaminer og mineraler.

Den Sunde Snickers:

Udregningen på den sunde snickers er straks værre – så skal vi sgu selv til at regne. Men jeg har indtastet alle ingredienserne i en kalorietæller og regnet ud, hvor meget der er pr. 100 gram af den opskrift, så det gerne skulle være til at sammenligne.

Ernæringsdata pr. 100 g:

 • Kalorie 462 kcal.
  • Protein: 11 g
  • Kulhydrat: 48 g
   • kostfibre: 2, 8 g
  • Fedt: 30 g

Vitaminindholdet er lidt sværere at udregne, da den kalorietæller jeg bruger ikke giver et 100 % korrekt billede, så jeg tør ikke sige noget præcist. Men lad os da bare sige, vi får lidt flere vitaminer i denne opskrift fra dadlerne, den mørke chokolade og lidt fra peanutsene (men hey der er jo også penauts og chokolade i en almindelig snickers, ikk?)

Men lad os sammenligne de to versioner af snickers.

Vi kigger på de førnævnte parametre som kan definere om noget er sundt eller sundere; Kalorier, fibre, vitaminer.

Kalorier:

 • 487 kcal i en almindelig snickers sammenlignet med 462 kcal i den sunde version, 25 kcals forskel? Hvis du vil tabe dig, og du så derfor vælger at spise den sunde udgave i stedet for en almindelig snickers, så vil jeg godt fortælle dig, at det er ikke her du skal regne med den store forskel. Og hvis vi så endda tager den psykologiske del med i mente, at du nu TROR du spiser noget der er sundere, og du derfor så kan tillade dig at spise det MERE, ja så går regnestykket jo helt i stykker, og så vil du hurtigt komme til at spise flere kalorier ved at vælge den sunde kontra den “usunde.”

Fiber:

 • Fibre var det der var med til at føle sig en fuld/ mæt i længere tid, fibre finder du typisk i grøntsager, og da der hverken er grøntsager i den ene eller anden snickers, er det vist ikke værd, at nævne at den ene er bedre end den anden.

Vitaminer:

 • Som nævnt tidligere, ikke helt til at sammenligne, men lad os bare sige, at der er flere vitaminer i den sunde snickers, så er alle glade?

Sukker:

 • Jamen der er jo ikke noget sukker i den sunde version” Svar: Måske der er ikke noget hvidt sukker i, som er tomme kalorier (fordi hvidt sukker hverken indeholder fibre eller vitaminer), men så er der fx. dadler i her! Der kan vi så måske finde lidt flere vitaminer i, hvis vi sammenligner med det hvide sukker, men de indeholder stadig sukker. Og når det først er kommet ind i kroppen og er blevet optaget af vores celler, så er kroppen bedøvende ligeglad med om det er sukker fra hvidt sukker eller om det sukker fra søde tørret frugter. Spiser du nok af dem bliver du stadig fed!

Glutenfri, laktosefri

 • Er noget sundere fordi det ikke indeholder gluten, lactose eller et eller andet i den stil? Ja det er det måske hvis du ikke kan tåle de ting. MEN hey det er de færreste der reelt ikke kan tåle det. Så en glutenfri pizza er stadig en pizza, en laktosefri kage er stadig en kage – kort sagt:  JUNK er stadig JUNK …

kage-er-kage

Det jeg egentlig bare prøver at sige med dette indlæg er; Lad vær med at narre dig selv!  eller pas på med at blive narret, af nogle af alle disse ting.

Kage er noget der skal nydes, og vi ved alle sammen godt, at spiser vi for meget af det, jamen så kan man hurtig tage på, og det samme gælder altså med de sunde kager. De er ikke beskyttet af en eller anden magisk formel, hvor at bare fordi noget indeholder kokosolie i stedet for margarine, så tæller kalorierne ikke, eller hvis der er tørrede frugter i, i stedet for hvidt sukker, så bliver man ikke tyk.

Hvis du bedre kan li’ de ting, jamen så spis dem da, det skal du ha’ lov til 😉 – Men at prædike om at noget er iiih og åhhh så sundt fordi det ikke indeholder det og det – STOP ! Som du kan se på eksemplet før, det er MINIMALER der gør forskellen.

 

Spis hvad der passer dig !

Kunne du tænke dig et gratis træningsprogram?

 Træningsprogrammet egner sig godt til vægttab (hvis du altså ikke spiser kage :p )

Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.