Hvordan træner jeg selv?

 In Ikke kategoriseret

Efter sidste uges gode modtagelse med blogindlægget ‘Hvordan spiser du selv’ kan vi da ligeså godt køre succesen videre. Denne gang med et emne i lidt ala samme boldgade: ‘Hvordan jeg selv træner’, så i også kommer til at kende mig lidt bedre og min træning i hverdagen 🙂

Ligesom  med kosten, hvor der tit bliver spurgt ind til, “spiser du aldrig usundt?” høre jeg også tit denne sætning: “Du træner da os hele tiden!?”. Bum bum… Vi kan da godt sige jeg muligvis laver mere end gennemsnits danskeren, men hvor meget er meget?

Udover mit arbejde som personlig træner Aalborg underviser jeg i Poledance et par timer om ugen, og ligeledes underviser jeg i bikefit (spinning) 1 – 2 timer om ugen. Når jeg underviser ser jeg det ikke som direkte træning, for det er jo ikke for MIN skyld jeg står og fægter med ben og arme, og fortæller hvad der skal gøres, det er for medlemmernes skyld, så DE får en god træning. Så selvom det hurtigt bliver 4 timer om ugen, er det jo ikke mig der træner, det kan godt være jeg er fysisk aktiv, men direkte udmattet efter en hård træning, Nej.

Men hvor meget, og hvad?

Som mit mål er lige nu, er formålet at blive stærkere og meget gerne større – altså mere muskelmasse. Så det er primært styrketræningen der har fokus lige pt. Hvis jeg er heldig bliver der lige presset en enkelt poletræning ind engang imellem, men det er desværre ikke det der er mest af lige pt.

Hvor tit kommer jeg så af sted? ca. 4 – 5 gange om ugen træner jeg med de tunge vægte, men nogen uger kan det sagtens ske at det måske kun bliver 3 gange. Har efterhånden lært ikke at stresse over det, hvilket jeg tidligere havde svært ved at acceptere, hvis der kom noget uventet i vejen. Skifter program ca. hver måned så kroppen får noget nyt stimuli. Hver måned har typisk et bestemt fokus, hvor der er en vis progression. Fokus lige nu er eksempelvis at øge styrkeudholdenhed i chins og dips, dvs. målet er, at der skal tages så mange som muligt med egen kropsvægt. Fokus på benene er lidt mere bodybuilding-style-træning, dvs. det er ikke så vigtigt at de er stærke (det er jo selvfølgelig altid fedt), men her prioteres anderledes, så der gerne skulle komme noget mere volume på små stænger.

Cardio er der ikke meget af, andet end når jeg selvfølgelig får lidt kredsløbstræning som en del af undervisningen på bikecyklen. Hvis man gerne vil øge sine muskelmasse/styrke, har det intet formål at slæbe sig afsted på løbebåndet eller andet i den dur, det vil tværtimod modarbejde dig.

Mine styrketræningspas bliver typisk delt op i over- og underkrops dage, med små variationer. Jeg tror mere på øget frekvens, end stor volume på en enkelt muskelgruppe ad gangen. Et ordsprog lyder: “Hvis du vil være god til noget, så træn det!” Så det med at mandag bliver der trænet bryst, tirsdag ryg, onsdag ben, torsdag skulder, fredag arme, ville aldrig komme til at ske i min verden. Med denne fremgangsmetode ville jeg fx kun træne chins en gang om ugen, hvor stor en fremgang ville jeg have ved det? – Næppe meget! Så fullbody, 2-split i nogle tilfælde måske et 3-split er det, jeg typisk ville vælge. Det handler om at få det til at passe ind i ens hverdag, i perioder hvor man har god tid, kan man sagtens øge ens træningsmængde og ens split, så det passer til en. Men har man kun mulighed for 3 træninger om ugen, og vælges der at splitte kroppen op i en helvedes masse split, ja så er det måske ikke det smarteste valg.

Når jeg er inde og træne har jeg for det meste min iPad med. Med den kan jeg have min programmer på, skrive ind hvor mange kg der køres med, samtidig med at jeg kan time pauserne. Den har ikke mobilnet, så kan ikke blive afbrudt af Facebook, sms, opkald eller noget lign. Når der trænes, så trænes der! Jeg kunne også sagtens vælge at tage papir og pen med, og et stopur ved siden, men er for stort et rodehoved til at holde styr på alle de ting :p Pauserne times for ligeledes at bestemme ens træningsmål. Hvis der fx sigtes efter at øge muskelmassen skal pauserne altså ikke være alt for lange, så det med at lave et sæt biceps curls, holde 5 minutters pause, og derefter fortsætte, får man højst sandsynligt aldrig store guns af.

^Men nu kom vi hvis også ud på mange sidespor.

Så hvis vi skal opsummere hvad jeg gør. 4-5 træningspas om ugen på max en times varighed. Om det er meget eller lidt, er forskelligt fra person til person. I forhold til en elitesvømmer der træner to gange om dagen, er det i hvertfald ingenting 😉

– Har du spørgsmål eller lignede er du altid velkommen til at smide en kommentar, enten her eller på Facebook

Marianne gilbak

Recommended Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.