fbpx

Er vi dumme og naive, eller er det fødevarerproducenternes skyld?

 In Ikke kategoriseret

I mit arbejde som personlig træner Aalborg Møder jeg mange som ønsker at gøre noget ved deres overvægt.

Hvorfor er vi fede?

I følge Sundhedstyrelsen er svær overvægt et stigende problem for folkesundheden.

“Forekomsten af overvægt i Danmark er steget markant inden for de seneste årtier. Stigningen har især fundet sted i de yngste aldersgrupper og hos personer med lav uddannelse eller indkomst.

47 % af den voksne befolkning er overvægtige (BMI≥25).

Omkring 13 % af befolkningen er svært overvægtige (BMI≥30).”

Men hvorfor er vi fede? Specielt når vi i princippet bliver klogere og klogere på området, ved hjælp af mere forskning, mere oplyste i forhold til søgen af viden på nettet, bedre uddannet osv.

Svaret er simpelt: VI ER DOVNE 

Det er nu ikke fordi, vi ikke gider at motionere, det er efterhånden sivet ind på lystavlen, at

HEY – det der motion har faktisk nogle gavnlige effekter

Se selv udviklingen af idrætsaktive danskere siden 64 og til 2011:

danskernes motionsvaner

kilde: Idrættens Analysinsitut

Når der kommer nye tal, er jeg næsten sikker på at udviklingen endda fortsætter –  specielt med den øgede interesse i fitnesskulturen via. sociale medier osv.

Men hvordan kan det så være? Og hvorfor fanden siger jeg så, vi er dovne, hvis vi er begyndt at motionere mere?

Svaret ligger i vores kostvaner.

Jeg spiser sundt, jeg vælger fedtreducerede produkter, køber glutenfrit, får produkter der er fri for laktose og alt det der, så hvorfor er jeg tyk?

Lige netop DERFOR er du tyk ^

Hvad mener du? 

Alt din mad er færdigkøbt, forarbejdet, lavet på forhånd – BUM! Det er her går det galt.

Jamen producenter siger jo det er fedtreduceret, fedt er farligt, ergo må det være sundere?

Tibage i 80’erne var det hypet, at fedt var farligt, og det var fedt der gjorde os fede. Meldingen lød: “Skær ned på fedtet”. Så tænker fødevarerproducenter “Arrrrrh, vi laver et produkt, der er lavt på fedt, så folk stadig gider at købe vores produkt” – Lad os tage smør som eksempel: Smør består primært af fedt, så derfor var det et produkt som helt sikkert vil kunne opleve et fald i deres salg, hvis alle danskere nu er bange for for meget fedt. Derfor laver smørproducenter så en light udgave, som de nu kan markedsfører sig med  “Lavt på fedt”, hvilket jo også er sandt, så derfor må de selvfølgelig også gerne sige det. Problemet er så, at for at de skal få deres produkt til stadig at smage godt, må de tilsætte andre ting, der opvejer det manglende fedt. Her er det tit sukker, stivelse og andre lignende ting der kommer i for at produktet stadig skal smage godt, for det hjælper ikke noget at skære ned på fedtet, hvis ingen folk kan li’ det = ergo ingen gider at købe det = INTET salg.

Fedt snakken er efterhånden faldet til jorden

Okay okay det med at fedt er farligt er efterhånden faldet til jorden. Så okay den kan vi ikke rigtigt bruge længere, men det var blot for at give et eksempel på, hvordan det hele startede – for det stopper ikke her.

Vi som mennesker er lavet til at “springe over hvor gærdet er lavest” – vi vælger helst den lette løsning, ligemeget hvilken situation vi står i. – Og det ved fødevarerproducenterne sgu da godt, og når alt kommer til alt så handlerne tingene om SALG. Så de følger selvfølgelig tidens trends. Fitness, træning, sundhed, protein, Low carb – alt det shit. De laver produkter, der indeholder/ ikke indeholder de ting, for at du DU som forbruger, skal få et lettere liv, så du slipper for selv at gøre alt arbejdet, og så vælger vi selvfølgelig det, for så slipper vi for selv at lave det – imens vi tror vi er sunde og gør noget godt for vores krop.

Kalorie ind vs. kalorie ud

Følger du flittigt med på min side har du sikkert læst det HER indlæg før, om proteinbarer. Det her handler lidt om den samme snak.

For hvis vi ikke vil være overvægtige mere eller gerne vil tabe os, handler det så ikke bare om at spise mindre end vi gør normalt?

Tjoooooh i grove træk

Men så burde alle de smarte produkter da også være bedre, for de indeholder jo færre kalorier eller fedt/kulhydrat end de normale, og så burde jeg jo tabe mig?

På papiret JA – men i virkeligheden NEJ

Aaaaaaargh forvirring – HVORFOR?

Flere forskere postulerer at grunden til overvægt og fedme, er at de fødevarer vi spiser er så forarbejdet, at alle mikronæringsstofferne (vitaminer/mineraler) ikke er tilstede i maden længere, og vi modtager derfor ikke de samme mæthedsignaler, som så så gør, at vi spiser endnu mere. Dette hænger sammen med den artikel fra Politikken jeg postede den anden dag, der handler om et hormon i kroppen, Leptin, som er det primærer signalstof der styrer hvornår vi er mætte og hvornår vi skal spise.

I kontekst

Vi spiser forskellige lightprodukter, der er low carb, højt på protein, glutenfrie, laktosefrie – og er der mere der er smart, så fyld selv ind her ___ ? Nu får vi ikke alle de forskellige næringsstoffer, som vi ville ha’ gjort, hvis vi selv havde lavet det hele, plus tingene indeholder i stedet for den “originale” fødevarer, bare en masse andre mærkelige ting. Så hvad sker der nu? FEDME, OVERVÆGT, INTET VÆGTTAB!!!!

Jamen jeg har sgu da ikke tid til at lave alt selv, hvad fanden vil du så have jeg skal gøre? 

Tjaaaaaah – Så må vi nok desværre indse tingene – at fedme problemet aldrig bliver løst.

Et godt råd til når du køber ind: “Køb ikke fødevarer som din bedstemor ikke kender til” – dvs. gå efter produkter i den originale tilstand.

 

– Hvis du forresten har en ekstra time til overs en dag, vil jeg helt klart anbefale at se dokumentaren ‘Fed up’ – jeg ved den kan findes på Netflix – Den giver en god fortælling om fødevarerproducenternes måde at “snyde” forbrugeren.

^Men ja i princippet snyder de egentlig ikke os, det er bare os der er dumme og naive?

Recent Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.