Det at være sin egen Coach

 In Ikke kategoriseret

Det at have en personlig træner, en coach, eller endda det at være på et decideret team, er noget der de sidste par år er blevet meget populært. Det er både for folk der gerne vil stille op, men også for den helt almindelige dansker, der gerne vil i form. Dont get me wrong – jeg klager skam ikke, over den voksende popularitet indenfor coaching/træningsvejledning, men er det en absolut nødvendighed at ha’ coach? Nej det er det jo i princippet ikke. Dagens blogindlæg handler om det at have en coach vs. det at klare det hele selv.

2015-03-29 14.59.11Hvorfor skal jeg have en coach?

Igen tager det her blogindlæg udgangspunkt i min egen personlige rejse, hen imod Debutantstævnet 2015. Jeg har valgt at jeg vil være min egen coach, under denne rejse, og det har der egentlig været mange grunde til. Jeg ville bl.a vise at jeg er i stand til coache mig selv, under et forløb hen imod en konkurrence. Sådan at når jeg stod på scenen, ville det være ingen andre end mig selv jeg kunne takke for at nå dertil hvor rejsen nu end måtte ende. Desuden ville jeg vise hvor langt mine egne evner rækker indenfor feltet, da jeg har i sinde at arbejde med kost/træning, resten af mit liv, og hvem er en bedre forsøgsperson end en selv?

where_to_start

Da jeg stillede op i 2012, var jeg tilknyttet en Coach og et ‘Team’. Det er helt sikkert en god idé, specielt hvis man er førstegangs atlet, har begrænset viden om kroppen, og generelt bare ikke aner hvad fanden der skal ske på dagen/under et forløb. Selvom man tror man ved hvordan man skal træne, og spise for at opnå resultater, så er der bare så mange små detaljer, som man tit ikke selv kan se under et forløb, her kan en coach virkelig redde en, for ikke at gå i den helt forkerte retning.

Undervejs i et forløb, som er så fikseret på kroppen og dens udseende, kan det tit være svært at se ens fremskridt, det gælder både under et vægttab og en konkurrencediæt. Man stirrer sig blind på alle fejlene, man kan ikke se fremskridt, og man kan nogengange føle at formen er langt fra, hvor den skal være. Ja jeg har såvel selv gjort fejlen under denne periode. Første halvdel af diæten gik legene ‘let’ – okay det er selvfølgelig aldrig direkte let, men alting taget i betragtning var der ikke de store udfordringer, og fremskridtene synes at kunne ses fra dag til dag, selvtilliden var i top og tingene kunne ikke blive bedre. Under sidste halvdel er tingene begyndt at trække lidt mere tænder ud. Jovist at
coach-yelling-9646262energiniveauet er lidt faldende når man ligger i kcal underskud er en naturlig ting, og vil aldrig kunne undgås, ligemeget hvor smart du end må strukturere din diæt, men det med at tvivle på sig selv, var en faktor jeg ikke helt havde regnet med kom. “Rammer jeg mon formen?” “Træner jeg hårdt nok” “Kan jeg  gøre tingene bedre?” Disse sætninger er ligeså stille kommet mere og mere frem, selvom jeg ser mig selv som en psykisk stærk person, der ikke er bange for teste mig selv. Det er her at mange overvejer at springe fra, og måske finder ud af at det ikke er det værd, men det er også HER at en Coach virkelig kan komme til gavn. “Ja du skal nok ramme formen” “slap af, alting til sin tid” “og bare du gør som der står i planen, skal det hele nok gå”. En Coach vil helt sikkert kunne tage noget af alt det unødvendige stress væk, så tingene går lidt mere smertefrit.

Jeg har kort listet et par fordele/ulemper op ved en coach:

Fordele ved en Coach

  • Fortæller dig hvordan du skal spise
  • Fortæller dig hvordan du skal træne
  • Kan støtte dig når det hele brænder på
  • Du har en du kan stole på
  • Kan give tips og tricks til hvordan hverdagstingene skal håndteres
  • Mindske unødvendig stress
  • Du har en du skal stå til regnskab for
  • Du kan slippe for at blive forvirret over hvad alle andre siger, og lytte til din coach

Ulemper ved en Coach

  • Økonomi

 

Ja ud fra ovenstående spørger man måske, jamen Marianne hvorfor har du så ikke valgt en Coach, ville det ikke ha’ gjort det det hele meget nemmere? Jo det ville det helt sikkert, men som jeg også skrev i indledningen, så var det ikke kun selve resultatet, i det her forløb, der er det vigtigste, men samtidig processen, og hvad gør man når der opstår uventede ting, man ikke havde regnet med?

MEN, hvis jeg skulle gøre det igen, ville jeg nok ha’ valgt en coach, bare for at ha’ en der nogengange sagde: “RO PÅ! – En ting ad gangen”. For ligemeget hvor objektivt man end måtte se på sig selv, kan det stadig være svært at skille tingene fra hinanden nogengange, og så er der også et eller anden afslappende over at læne sig tilbage, og sige: “Fortæl mig hvad jeg skal gør!?”

– Anyways, det var dagens tanker mht. at ha’ en Coach vs. ingen Coach, kommenter gerne hvis du har yderligere spørgsmål 🙂

 

Marianne Gilbak Coach

 

Recommended Posts
Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Smid en besked, så svarer jeg tilbage hurtigst muligt.