CASE: Christians forløb
“Lad mig her præsentere et lille interview om en af mine klienters forløb. kom til mig for lidt over et halvt år siden og manglede ny inspiration til sin træning. De to første billeder i ser nedenfor fra oktober til januar, har selv stået for kosten, og det er udelukkende træningen jeg har stået for. Hvor sidste halvdel af forløbet, er kosten blevet sat i system med henblik på at mindske fedtprocenten.
Interviewet er skrevet lidt over halvvejs inde i forløbet. Jeg vil nu give ordet videre – Enjoy!”
Alder: 26
Vægt/højde: Højde 182 cm, Vægt 87,8 kg (før diæt start) endte på 80,4 kg (efter 12 uger)
Træningserfaring: Styrketræning i lidt over 3 år.
Hvad er målet med din træning: At holde mig i god form og have en krop jeg er tilfreds med. Rent styrkemæssigt vil jeg gerne nå op på 1RM med dobbelt kropsvægt i bænkpres og squat, samt tage 20 chins, 40 dips og ro 500 m på 1,5 minut jf. regler i athletic fitness.
Hvordan ser din træning typisk ud: Før diæt var der typisk 5 træningsdage om ugen, hvor alle muskelgrupper rammes minimum 2 gange om ugen. Hver træning bestod af 6-8 øvelser. Under diætforløb er styrketræning løbende blevet krydret med mere og mere cardio-træning i form a roning.
Hvordan spiser du normalt?
Normalt spiser jeg forholdsvis sundt og får en god blanding af alle forskellige madvarer i form af kød, grøntsager, diverse mælkeprodukter osv. Holder mig som udgangspunkt fra kage, slik, desserter, hvidt brød m.v. og får som regel kun disse ting hvis jeg spiser hos familie, venner m.v. men maksimalt 1 gang om ugen.
Hvordan spiser du efter du er startet forløbet op?
I forbindelse med diætforløbet består min mad primært af grøntsager, rodfrugter, kylling, oksekød, fed fisk og mælkeprodukter krydret med ting som havregryn, tomat, agurk tilsat diverse ”småfede” ting som olie, smør og peanutbutter. Sidstnævnte er højdepunktet på de dage, hvor jeg får det.
Beskriv en typisk dag med træning og mad:
En typisk dag i diætforløbet består af morgenmad kl. 7, som regel i form af havregryn, mælk, peanutbutter og lidt proteinpulver. Herefter er det et mindre mellemmåltid kl. 9.30, som består af skyr, bær og mandler. Til frokost(kl. 12) er der som regel grøntsager, hørfrøolie, sød kartoffel og kylling. Det næste mellemmåltid indtages kl. 14.30 og består som regel af tun, rugbrød og agurk/tomat. Til aftensmad indtages hakket oksekød/laks tilberedt med lidt olie sammen med grøntsager og eventuelt mandler, hvilket spises omkring kl. 17:30. Træningen foregår ca. kl. 19:30, som beskrevet tidligere består den af ca. 7 øvelser og udføres i supersæt. Længden af træningen variere som regel fra 40-60 minutter og følges halvdelen af gangene op med roning, hvilket varer ca. 20 minutter. Umiddelbart efter træning får en banan/et æble kombineret med en proteinshake. Dagens sidste måltid indtages kl. 20:30 og består af hytteost, knækbrød og avocado. Og SÅ er der som regel fodbold i fjernern.
Hobby udover træning:
Fodbold – som opleves på tv og på stadion. Jeg føler ikke at jeg har tid til at spille fodbold når der er styrketræning og job. Det handler om prioriteter og derfor ikke noget jeg er ærgerlig over. Derudover har jeg ikke som sådan nogle specifikke hobbyer.
Hvad har fået dig til at søge hjælp ved Marianne?
Primært for at få et par ”nye øjne” på min træning og få nogle input udefra. Efterfølgende er det styrketræningsmæssige så blevet kombineret med et diætforløb, idet jeg har en lille drøm om engang at stille op i athletic fitness konkurrencen. I den forbindelse vil jeg gerne prøve at se om jeg vil kunne ”overleve” et diætforløb og herunder mærke hvordan det egentlig føles. I og med at jeg ikke er det der ligner kostvejleder var det naturligt at bede om hjælp hertil fra Marianne.
Hvordan er Marianne som vejleder?
Der har været mulighed for meget frihed, forstået på den måde, at jeg selv har fået mulighed for at vælge længden af forløbet samt at komme med input hvad jeg gerne vil have/ikke vil have af mad (inden for en naturlig grænse selvfølgelig). Derudover har jeg også selv fået mulighed for at komme med input til hvordan jeg gerne vil have træningen planlagt: om det skal være 2-split eller 3 split, om cardio skal lægges på en nuværende hviledag eller en suppleres med en nuværende træningsdag. Jeg synes det er lækkert, at træningsforløbet bliver målrettet specifikt til mig og har at jeg har mulighed for input. At jeg så vælger at lægge alt i hænderne på Marianne og give hende frit spil, er fordi jeg har brug for disciplin og klare retningslinjer, for at det kan lykkes – og det er også lykkes rigtig godt.
Har der været nogle særlige udfordringer mht. til kost/træning undervejs?
Idet jeg vælger at se træning og diæt på den måde, at Marianne planlægger det på den måde så det er bedst for mig, ser jeg ikke forløbet som en udfordring i negativ forstand. Selvfølgelig er et diætforløb en udfordring, idet man ikke bare kan tage på restauranter, tage hjem og spise hos venner/familie flere gange om ugen og generelt bare spise det jeg lige har lyst til. Til gengæld vidste jeg at dette fulgte med, hvis jeg ville gennemføre diæten, så det er mit eget valg og har bare valgt at fokusere på at slutresultatet skal være godt. Af meget små ting har jeg dog fået byttet kokosmælk ud med hørfrøolie, da det ikke lige var min favorit, og samtidig synes jeg det var besværligt at tilberede. Så snart Marianne blev klar over det, var det dog også ændret i efterfølgende uge i diæten. I forbindelse med diæten er en udfordring selvfølgelig også, at jeg meget ofte er sulten i løbet af dagen – dette er der dog også blev gjort noget ved, da Marianne lavede diæten om fra 5 til 6 måltider om dagen (dog med den samme mængde kalorier selvfølgelig), men at måltiderne bliver delt lidt mere ud giver mindre sult overall.
Hvad er din målsætning efter forløbet?
Umiddelbart vil jeg gerne prøve at holde den lavere fedtprocent henover sommeren – så måske skal der stadig være lidt koststyring, men det er stadig i overvejelsesproces. På lidt længere sigt, vil jeg gerne opbygge større muskelmasse, både pga. udseendet heraf, men også for at kunne opnå målet om 1RM af dobbelt kropsvægt i bænkpres og squat.